Konyha

Take-Away főttfejhús-saláta tokaji mustecetes dresszinggel és főtt tojással

Isteni harapnivaló, ha megéhezel útközben.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Főtt fejhús:
Sertés fej, csonttal 2 db fél fej
Sertés nyelv 1 db
Vöröshagyma, négybe vágva 2 fej
Fokhagyma, félbe vágva 2 fej
Csillagánizs 2 db
Feketebors, egész 1 ek
Sárgarépa 1 szál
Szójaszósz 3 ek
Barnacukor 2 ek
Gyömbér, darabolva 1 tojásnyi darab
Chili paprika 1 db
Szerecsendió, egész, reszelve 1/2 db
Só kb. 2 ek
Mustár, dijoni 2 ek
egy kevés főzőlé

Dresszing:
Salottahagyma, finomra vágva 4-5 fej
Tokaji Aszú, 3 puttonyos 3 dl
Tokaji Furmint 3 dl
Tokaji, gyümölcsös must ecet 1 dl
Méz 2 ek
Mustár, dijoni 2 ek
egy kevés főzőlé

Salátába:
Tojás, főtt, cikkekre vágva 8 db
Koktél paradicsom, cikkekre vágva 12 szem
Jégsaláta, csíkokra vágva 1 fej
Csemege uborka, karikákra vágva 1 marék
Bagett szeletkék, pirítva 12 szelet
Zöldalma, kockákra vágva 1 fej

Elkészítés:
A fél fejeket és a nyelvet forrásban lévő vízben leforrázzuk, majd lemossuk, és újra felforraljuk. Hozzáadjuk a fűszereket és minden egyéb hozzávalót, meg is sózzuk. Addig főzzük, míg a csontról le nem dobja magát a hús és a bőr. Ha elkészült, kihalásszuk a húsrészeket a léből, az ehető részeket leválasztjuk, a füleket eltesszük, ha akarjuk, megsüthetjük egy másik alkalommal.
Hagyjuk langyosra hűlni a húsokat, és minden ehető részt kockákra vágunk. Hozzácsurgatunk a tovább koncentrált főzőléből, alaposan megborsozzuk, teszünk hozzá két evőkanál mustárt és alaposan összekeverjük. Egy porcelántálba préseljük, lesúlyozzuk, és hagyjuk hűtőben egy éjszakát pihenni.

A dresszinget is elkészítjük: a kétféle bort összeöntjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, borsozzuk, teszünk hozzá két evőkanál mézet és felöntjük az ecettel. Sűrűre, egészen a negyedére sűrítjük. Ekkor adunk hozzá apránként a fej főzőlevéből és tovább sűrítjük. Ha már van egy tetemes mennyiségű savanykás, sűrű mártásunk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mustárt és lehűtjük. Ez lesz a salátaöntetünk, amit minden esetben szobamelegen kell adagolnunk a salátához.

Másnap, mikor a salátát készítjük, olyan darabokra, vagy szeletekre vágjuk a megdermedt fejet, amilyenre csak akarjuk!

A salátát már pillanatok alatt összedobjuk:
Keverőtálban minden hozzávalót összekeverünk, a cikkekre vágott tojást, paradicsomot, karikázott uborkát, salátát, kockázott almát és a fölcsíkozott fejhúst. Gazdagon meglocsoljuk a dresszinggel és összekeverjük.
Bagett szeleteket pirítunk mellé és elviteles tálkába, vagy egy hajtogatott sütőpapírba is csomagolhatjuk, ha meg akarjuk idézni otthon a piac hangulatát.