Konyha

Gesztenyés menyországgá változtatta az ősz a konyhámat – jöjjön 3 finomság

Ez az őszi csemege, a gesztenye tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyeknek köszönhetően védi a szívünket, segít a szellemi frissességünk megőrzésében, de az anyagcsere és a vérképző folyamatok megfelelő működéséhez is hozzájárul. És persze nagyon-nagyon finom! Íme 3 isteni gesztenyés recept.

Aszalt szilvával és gesztenyével töltött csirke

Hozzávalók:

  • 1 csirke
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 1 alma
  • 5 burgonya
  • 2 ek olaj
  • só, bors

Elkészítés:

A csirkét elkőkészítjük, sózzuk, borsozzuk. Az aszalt szilvákat apró darabokra vágva hozzákeverjük a gesztenyepüréhez, majd a masszát a csirke bőre alá töltjük. A kimagozott, meghámozott almát felszeleteljük, és a csirke belsejébe tömjük. A krumplit meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. Olajjal kikent tepsire helyezzük a csirkét, és köré szórjuk a burgonyát. Lefedjük alufóliával, és 180 fokon körülbelül 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Meggyes-gesztenyés palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 10 dkg meggy
  • őrölt fahéj
  • vaníliáscukor
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl ásványvíz
  • só, cukor

Elkészítés:

Süssük meg a palacsintákat: a felvert tojásokhoz hozzáöntjük a tejet és az ásványvizet, majd a lisztet is belekeverjük – ha már csomómentes, kis olajon kisütjük a tésztákat. Krumplinyomón áttoljuk a gesztenyepürét, a meggyeket kimagozzuk, és összelapítva belekeverjük a masszába. Őrölt fahéjjal és vaníliáscukorral is ízesíthetjük. A kész tölteléket kenjük a palacsintákra, és készen is van!

(Fotó: illusztráció pexels.com

Gesztenyés tejeskávé

Hozzávalók:

  • 10 dkg gesztenyepüré
  • 5 dl zsíros tej
  • 2 adag eszpresszó
  • méz ízlés szerint

Elkészítés:

A pürét toljuk át krumplinyomón, és gyúrjuk össze a mézzel. Keverjük hozzá a lefőzött kávét, majd kézi habverő segítségével készítsünk belőle lágy krémet. A tejet melegítsük fel egy lábosban közepes lángon, majd adjuk hozzá a krémünket és néhány percig még hagyjuk a tűzhelyen. Mielőtt felforrna, lehúzzuk, és már fogyaszthajtuk is.