Konyha

Fogyasszunk több halat, receptet is mutatunk!

Egy új tanulmány szerint, már heti egy adag olajos hal elfogyasztása is csökkentheti az emlékezetzavar problémákat – írja a Daily Mail. 

Egy közel 2200 főként negyvenes és ötvenes éveikben járó amerikai részvételével végeztek kutatást, amely során megmérték a vérükben lévő Omega-3 zsírsavak szintjét.

Ezek főként az olajos halak, például a lazac, a makréla, a hering és a szardínia fogyasztásából származnak, bár táplálékkiegészítőként is szedhető.

Kiderült, hogy minél magasabb volt egy résztvevő omega-3 szintje, annál jobban teljesítette a logikai feladatokat, ez pedig összefügg azzal is, hogy az életben könnyebben oldják meg a problémákat.

A legmagasabb Omega-3-szinttel rendelkező emberek háromnegyedének pedig nagyobb volt a hippokampusza is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik az összetett információk, események memorizálásában és a térbeli tájékozódásban.

Ezek az emberek a kutatók szerint valószínűleg hetente legalább egy adag olajos halat fogyasztottak. Arra is rájöttek, hogy a halnak köszönhetően megnagyobbodott hippokampusz segít csökkenteni a kockázatát a demencia és különböző emlékezetproblémák kialakulásában.

Claudia Satizabal, a San Antonio-i University of Texas Health Science Centre munkatársa és a tanulmány vezetője elmondta: „A halfogyasztás segíthet az agy egészségesebb öregedésében és védelmet nyújthat a demencia ellen”.

Hagymás kukoricás halas saláta hozzávalói:

25 dkg salátakeverék,
1 doboz olajos hal konzerv,
2 db főtt tojás,
3 gerezd fokhagyma,
10 dkg csemegekukorica
10 dkg trappista sajt
2 ek. édes mustár,
2 ek. majonéz,
1 ek balzsamecet,
1 ek. citromlé,
ízlés szerint: só, őrölt (akár színes) bors, petrezselyem (levelét szeljük apróra)

A saláta elkészítési módja:
Öntsük egy keverőtálba a halkonzervet, adjunk hozzá mustárt, majonézt, fűszereket, és reszeljük bele a fokhagymát. Egy villával törjük össze a halat és keverjük masszává. Adjuk hozzá a többi alkotóelemet: a salátakeveréket, a kukoricát és a sajtot, amit a tetejébe reszelünk. A  megpucolt tojásokat a tojásszeletelővel felszeleteljük, egymás után kétszer, így jobban össze tudjuk darabolni, kisebb részekre esnek szét, ami jót tesz a salátának. A végén meglocsoljuk a balzsamecettel és a citromlével. Az egészet alaposan összekeverjük majd néhány óra hűtés következzen, hogy jól összeérjenek az ízek! Jó étvágyat kívánunk!