Konyha

A megunhatatlan banán

Ünnepek táján előfordulhat, hogy hirtelen, „szinte a semmiből” kell összeütnünk édességet. A banán azért jó alapanyag, mert szinte mindig van otthon, és könnyen kezelhető.

A banánt hiába tároljuk alma nélkül, hűvös helyen – a hűtőbe teljesen felesleges betenni –, van, hogy hamar barnulásnak indul. Ilyenkor is nagyon jó szolgálatot tesz valamilyen süteménybe, ahol mindegy, hogy néz ki. Készíthetünk belőle turmixot más gyümölcsök vagy zöldségek hozzáadásával, darabolva lefagyaszthatjuk, és nagyszerű házijégkrém-alapanyagot nyerünk, gazdagíthatunk vele pudingot, müzlit, szinte bármilyen muffint, vagy belesüthetjük banánkenyérbe is.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Ehhez 25 dkg banánra van szükségünk, szétnyomkodva, amit összekeverünk egy citrom levével. Egy másik edényben keverjünk 15 dkg vajat vagy vajízű margarint 15 dkg cukorral, egy vaníliás cukorral és két tojás sárgájával. Adjunk hozzá 20 dkg lisztet (ebből 5 dkg lehet kakaópor is), 10 dkg darált magvat (lehet mandula, mogyoró, dió vagy vegyesen mindezek), végül adjuk hozzá a banánt, és forgassuk hozzá a két tojásfehérjéből vert habot. Mehet is a sütőbe, de kivenni már nem szabad ilyen gyorsan: hagyjuk bent egy félórát a kikapcsolt sütőben, vigyázva, nehogy túlsüssük.

Ha a banán még nem barnult meg, a legegyszerűbben palacsintába tekerve, vagy úgy tálalhatjuk, ha egészben meghámozzuk, és négy részre vágva sűrű csokiöntettel vagy pudinggal öntjük le. A kreatív díszítéshez felhasználhatunk minden maradék magot, aszalt gyümölcsöt, színes cukorkát, amit csak találunk. De ha találunk egy kis joghurtot vagy pudingot is, itt az újabb édesség.

Joghurtos-banános pohárkrém

Ez egy könnyebb, és az előzőnél is gyorsabban elkészíthető desszert, mégis nagyon finom, és az egészséges étrendbe is beleillik. Fél liter natúr joghurtot édesítsünk mézzel vagy további gyümölcsökkel, ha szeretnénk (ha nincs joghurt, a puding is megteszi).

Vegyünk elő négy szép üvegpoharat. Mindegyik aljába tegyünk egy joghurtot, majd törjünk össze nyolc darab kekszet (lehet bármilyen), és ezt a morzsát szórjuk a poharakba. A következő réteg a karikákra vágott banán (összesen három darabra lesz szükségünk), aztán jöhet még joghurt, és addig váltogassuk a rétegeket, míg minden el nem fogy. A tetejét szórjuk meg aszalt vörös áfonyával és étcsokiforgáccsal, és kész is vagyunk.