Konyha

Új ízek és textúra: quinoa saláta

A quinoa egyre népszerűbbé vált a szuperélelmiszerek körében, hiszen ezek az apró magocskák, mely a közhiedelem ellenére nem gabona, tele van kalciummal, C-vitaminnal, Vassal, foszforral és remek magnézium forrás.

Olyan egészséges, hogy az már kész csoda, miközben egészen különleges ízt ad a különböző ételeknek. De talán a legjobb módja a fogyasztásának egy finom, gazdag saláta. Elkészíthető köretként, de akár önmagéban is remek csemege lehet, ha valami könnyűre és egészségesre vágytok.

(Fotó: illusztráció unsplahs.com)

Quinoa saláta

Hozzávalók:
10 dkg quinoa
1,5 teáskanál só
bors
1 db közepes uborka
3 db paradicsom (vagy kb. 10 koktélparadicsom)
1 db kaliforniai paprika (mindegy, hogy milyen színű)
olajos napraforgómag
4 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
2 evőkanál mustár
1 nagy marék bébispenót levél

Elkészítése:
Jól mossuk át a quionát egy szűrőben.
Tegyük fel épp annyi vízzel forrni, ami egy ujjnyira ellepi.
Adjunk hozzá 2 csipet sót, és 1 csipet borsot. Főzzük addig amíg az összes vizet beszívja, körülbelül 15 percig.
Amíg a quinoa fő, mossuk meg, és vágjuk fel minél vékonyabb szeletekre, az uborkát, a paradicsomot és paprikát. Természetesen, ha koktélparadicsomot választunk, azt hagyhatjuk egészben is.
A napraforgómagot egy serpenyőben pár perc alatt pirítsuk meg.
Az öntet elkészítéséhez keverjük össze jó alaposan az olívaolajat, a citromlevet és a mustárt majd adjunk hozzá fél teáskanál sót és ízlés szerint borsozzuk.
Miután a quiona megfőtt, öntsük egy tálba.
Adjuk hozzá a megmosott bébispenótot, a többi zöldséget csak azután adjuk hozzá, amikor kicsit kihűlt.
Öntsük rá az ínycsiklandozó öntetet, keverjük át, a tetejére pedig rászórhatjuk a pirított napraforgómagokat.