Konyha

Káposztás palacsinta főtt füstöltsonkával, sajttal sütve

A Főmenüben ezúttal is ínycsiklandozó finomság készült.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Palacsinta:
Tojás 3 db
Liszt 300 g
Tej 300 g
Szénsavas ásványvíz vagy szóda 4 dl
Kacsazsír, langyosan 90 g (kb. 4 ek)
3 nagy csipet
Fehér káposzta reszelve, sózva, pihentetve 1/4 fej
Kristálycukor 3 ek
Kacsazsír 4 ek
Őrölt kömény 1 kk
Ecet 10%-os 2 ek
Só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Besamel:
Tej 1 l
Vaj 4-5 ek
Finomliszt 4 ek
Parmezánsajt, reszelve 5 dkg
Tojás sárgája 2 db
Szerecsendió, frissen reszelve ízlés szerint
Bors, frissen őrölve ízlés szerint
Só ízlés szerint

Többi hozzávaló:
Füstölt szívsonka, főzve, kockákra vágva 5-600 g-os darab
Petrezselyem, aprítva 1 köteg
Mustár, dijoni 1 ek
Füstölt sajt és Parmezánsajt reszelve 2 nagy marék
+
Fejes saláta, cikkekre vágva 1-2 fej
Víz, ecet, só, kristálycukor, olivaolaj

Elkészítés:
Sós palacsintatésztát készítünk: a tojásokat kikeverjük a tejjel és a liszttel, egy csipet sóval, majd hozzácsurgatjuk a kacsazsírt, amivel simára keverjük. Hozzáadjuk a szódát is, ezzel is elkeverjük.
A tésztát félretesszük pihenni, közben elkészítjük a káposztát.

Kevés cukrot karamellizálunk, rádobjuk a sózott, kicsavart reszelt káposztát, adunk hozzá egy kis kacsazsírt és gyengéden pirítjuk-pároljuk. Ízesítjük borssal, köménnyel, jól összekeverjük, felöntjük vízzel, hogy ellepje, végül hozzáöntjük az ecetet. (Ha szükséges, később sózhatjuk is.)
Ha megpárolódott, szárazra, sistergősre pirítjuk.
3-4 nagy evőkanállal hozzákeverünk ebből a párolt káposztából a palacsinta tésztánkhoz.
Elkeverjük, és hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle, amit egymásra pakolva félreteszünk tálalásig.

Jóízű besamelt készítünk: a vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük az időközben felforralt tejjel. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
Míg forró a mártás, hozzákeverünk két tojássárgáját és egy kis reszelt sajtot, ezután már csak lehúzzuk a tűzről.

Felkockázzuk a főtt-füstölt sonkát, és annyi besamelt keverünk hozzá, hogy kissé összefogja a sonkakockákat. Rengeteg friss petrezselymet adunk hozzá és egy kanál mustárt is.

Ezzel a töltelékkel betöltjük a káposztás palacsintáinkat, felgöngyöljük, tűzálló tálba tesszük, megkenjük besamellel, meghintjük bőségesen reszelt sajttal, és forró sütőben, grill fokozaton hólyagosra sütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk friss, ecetes fejes salátával.