Konyha

Kávés kuglóf, kávé máz, áfonyalekvár

A hideg idővel szívesebben indítjuk be a sütőt és választunk finom, meleg, otthon is elkészíthető édességeket: ilyen a mostani recept is. Nem hiányozhat belőle a forró eszpresszó, amit mellé is fogyaszthatunk, de a krémbe is kell keverni.

Hozzávalók 4 főre:

Tej 90 +20 ml
Tojás 6 db
Vanília kivonat 2 tk
Süteményliszt 200 g
Finomliszt 100 g
Sütőpor 1 tk
Szódabikarbóna 0,5 tk
 1 csipet
Kristálycukor 300 g
Vaj, puha, kockázva 300 g
Instant kávé  2 ek
Kakaópor  2 ek

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A mázhoz:

Espresso 50 ml
Porcukor 240 g
Vaj 50 g
Só, 1 csipet

Áfonyalekvár:

Mirelit vagy friss áfonya 400 g
Citrom, leve, héja 2 db
Kristálycukor 75g karamellizálni + 75g összekeverni a pektinnel
Pektin 15 g
Epresszó 50 ml

(Fotó: MTVA/Főmenü)

https://mediaklikk.hu/fomenu/cikk/2022/10/08/kaves-kuglof-kave-maz-afonyalekvar/

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a tojást és a tejet, a vanília kivonatot: nem kell, hogy felverjük, elég, ha egyneműsítjük.

Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és sóval, hozzáadjuk a kristálycukrot, és keverjük további 30 másodpercig, hogy kis levegőt dolgozzunk bele és ne maradjanak csomók. Adjuk hozzá a vajat és a tojásos keverék felét, és keverjük csomómentesre. Majd adjuk hozzá a tojásos keverék másik felét két körben, ha kész a tésztánk, osszuk két tálba.

Melegítsük fel a maradék tejet (20 ml) és oldjuk fel benne a kakaót és az instant kávét, majd adjuk hozzá az egyik tésztához.

Kanalazzuk a kivajazott, kilisztezett kuglófformába 2-2 részletben felváltva a 2 tésztát, majd egy kés, vagy hurkapálca segítségével húzzunk bele csíkokat.
180-190 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.

Az áfonyát a citrom és lime facsart levével, héjával tegyük fel lassú tűzön melegedni a cukor felével (amit karamellizáltunk). Öntünk hozzá egy kis eszpresszót. A cukor másik felét keverjük el a pektinnel. Amint az áfonya levet engedett, és összeestek kicsit a szemek, adjuk hozzá a maradék pektines cukrot, várjuk meg, amíg elolvad és rottyan egyet, majd húzzuk félre.

Amint kész a sütemény, hagyjuk a formában 15 percig hűlni, majd tegyük rácsra.

Amíg hűl, keverjük ki a mázat.
50 ml espresso-hoz adjuk hozzá a porcukrot és egy csipet sót, majd a szobameleg vajat. Csurgassuk a kuglófra a mázat: minél jobban lecsöpög az oldalán, annál jobb munkát végeztünk.
Közepébe kanalazunk a lekvárból: így, ahogy szeljük, együtt tudjuk tálalni.