Konyha

Pazar, görög, joghurtos – készítsd magad a tzatzikit!

Friss alapanyagokból, tartósítószerek nélkül is hozzájuthatsz a népszerű mediterrán finomsághoz.

A tzatzikit általában a görög gasztronómiával azonosítják, ám ez az étel eredetileg a mai Törökország területéről való, pontosabban egy onnan származó étel joghurtos változata. Nem csak salátaöntetként használhatod, friss zöldségekhez is kiváló fondüként, illetve tésztákra is kenheted.

 

Tzatziki

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Hozzávalók:

1 darab kígyóuborka (meghámozva, durvára reszelve)
400 g natúr görög joghurt (a legjobb, ha termelőtől veszed)
1 evőkanál citromlé (frissen facsarva)
1 evőkanál extra szűz olívaolaj (én a szicíliait javaslom)
egy kevés só
egy kevés menta (apróra vágva)
1 gerezd fokhagyma (morzsolva)

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Elkészítés:

Az előre lereszelt uborkát sózd be és hagyd így nagyjából negyed óráig, majd egy tálban add hozzá a hozzávalókat és alaposan keverd össze őket. Érdemes frissen felhasználnod, ha mégsem így tennél, légmentesen zárható edényben tárold a hűtődben.