A tzatzikit általában a görög gasztronómiával azonosítják, ám ez az étel eredetileg a mai Törökország területéről való, pontosabban egy onnan származó étel joghurtos változata. Nem csak salátaöntetként használhatod, friss zöldségekhez is kiváló fondüként, illetve tésztákra is kenheted.
Tzatziki
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Hozzávalók:
1 darab kígyóuborka (meghámozva, durvára reszelve)
400 g natúr görög joghurt (a legjobb, ha termelőtől veszed)
1 evőkanál citromlé (frissen facsarva)
1 evőkanál extra szűz olívaolaj (én a szicíliait javaslom)
egy kevés só
egy kevés menta (apróra vágva)
1 gerezd fokhagyma (morzsolva)
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Elkészítés:
Az előre lereszelt uborkát sózd be és hagyd így nagyjából negyed óráig, majd egy tálban add hozzá a hozzávalókat és alaposan keverd össze őket. Érdemes frissen felhasználnod, ha mégsem így tennél, légmentesen zárható edényben tárold a hűtődben.