Konyha

Gyümölcskenyér gazdagon

A karácsony egyik nem hivatalos süteménye a gyümölcskenyér. Érdemes elkészíteni, mert kávé és tea mellé uzsonnára is finom csemege, karácsony előtt is és bárki szívesen csipegeti!

Igazi vendégváró sütemény, mert napokig eláll és friss marad. A benne lévő gyümölcsök pedig minden falatnál elkényeztetnek.

Hozzávalók:
1 csomag mazsola,
kandírozott narancshéj,
kandírozott citromhéj,
1 csomag aszalt sárgabarack,
50 dkg liszt,
20 dkg vaj,
5 dkg cukor,
1 csomag élesztő,
2 tojás,
3 evőkanál vanília aroma,
1 dl tej,

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Elkészítése:
A mazsolát beáztatjuk forró vízbe.
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat.
A langyos tejbe keverjünk egy teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Amikor felfutott az élesztő öntsük a liszthez és tegyük bele a vanília aromát és az egyik tojást.
Gyúrjuk össze alaposan.
Gyúrjunk hozzá a lecsöpögtetett mazsolát és a kandírozott, aszalt gyümölcsöket.
Tegyük vajjal kikent formába és hagyjuk kelni legalább 45 percig.
Ezután 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, majd öt perc után vegyük le a hőmérsékletet 170 fokra. 50-60 perc után elkészül.