Konyha

A rózsaszín csokoládé

Ha karácsony, akkor csokoládé: Gombóc Artúrként vetjük rá magunkat, akár szaloncukor, akár bonbon, akár forró csoki, akár sütemény formájában tárul elénk.

Lehet lyukas, kerek, szögletes, töltött vagy töltetlen, a csoki finom, és kiváló vendégváró. Svájci tudósoknak köszönhetően azonban már nem csak három színből és ízből választhatunk. Alapvetően megkülönböztetjük az étcsokit, a tejcsokit és a fehér csokit, ezeknek más a színük és az ízük is, negyedik társuk pedig a rózsaszín csokoládé. Nagyon látványos, igazi különlegesség, akár ajándékötletként is bevethetjük.

Egy évtized munkája

A svájci kutatóknak több mint tíz évébe került, mire megalkották, de érdemes volt rá várni: a rózsaszín vagy másik nevén rubin csoki nem ételszínezékkel dúsított fehér csokoládé, annál jóval több. Különleges, nem teljesen éretten szedett rubin kakaóbabokat használnak készítéséhez, amik ízre is picit gyümölcsösebbek, eltérnek a jól megszokottól. Az így készített csoki rózsaszín, különlegesen finom, és mesterséges aromák, színezékek nélkül is nagyon jól mutat.

Az ára nyilván magasabb, mint a többi csokinak, hiszen ez a legújabb különlegesség. Csak kevés helyen használják, de rózsaszín csokis desszertet ettek már az Oscar-gála vendégei is. Akik kóstolták, azt mesélik, a bogyós gyümölcsökére emlékeztet az íze, teljesen más, mint amit eddig csoki néven ismertünk.