Persze a tradicionális gyógyszer ilyen esetekre a korhelyleves, amely nevével is utal a céljára. De van egy másik is, amely jobbá teheti az újév első napját, ha úgy alakul. Ha pedig mértékkel mulattál, akkor is remek fogás. De szigorúan disznóhúsból készítsd, mert az kitúrja a szerencséd!
A tárkonyos raguleves azért is nagyon jó választás, mert nem kerül sok időbe az elkészítése, és elrontani se lehet, mert ha esetleg kicsit több tejszínnel, vagy több tárkonnyal készítjük, mint ahogy az a receptben szerepel, akkor is csodálatosan finom lesz!
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Tárkonyos raguleves hozzávalók:
30 dkg disznó comb,
5 dkg póréhagyma,
5 dkg vaj,
só,
bors,
2 db sárgarépa,
1 db fehérrépa,
2 db karalábé,
3-4 csipet tárkony,
5 dkg zöldborsó,
2 dl főzőtejszín,
1/4 db citrom leve,
1 csokor petrezselyem.
Elkészítése:
Jól mossuk meg, majd vágjuk fel kis kockákra a húst.
Egy nagy lábasban kezdjük el felolvasztani a vajat, majd a felaprított póréhagymát dinszteljük meg benne.
Adjuk hozzá a húst, és addig pirítsuk, amíg nem lesz fehér.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Ezután adjuk hozzá a szintén kis kockákra vágott sárga-és fehérrépákat, illetve a karalábét, majd ezeket is pirítsuk a vajban 2 percig.
Hozzáadhatunk még egy kicsi vajat, ha úgy látjuk, hogy nem elég, ettől csak még finomabb lesz a leves.
Ezután öntsük fel úgy 8-10 dl vízzel, majd tárkonnyal ízesítsük.
Miután 25-30 percig főztük a levest, adjuk hozzá a zöldborsót, mivel ennek kevesebb idő elég, hogy megpuhuljon.
Ezek után nagyobb lángon még öt percig forraljuk, és öntsük bele a tejszínt, majd kevergessük a levest, amíg forr.
A tűzről levéve, csorgassuk bele a citromlevet, és szórjuk meg friss felaprított petrezselyemmel.
Jó étvágyat kívánunk, ehhez a pikánsan tejszínes és savanykás leveshez!




