Ez pedig nem más, mint a tészta. Nem kell egyből a cérnametéltre vagy a házi csigatésztára gondolni, elég a széles metélttel, lebbenccsel vagy akár a lasagna-val kezdeni. A hozzávalók száma – csakúgy, mint a jó kenyér esetében – minimálisak. A frissen gyúrt házi tészta íze viszont meg sem közelíti a boltiét, legyen az akárhány tojásos is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)
Az alapszabály az, hogy a jó tészta mindössze két hozzávalóból áll, ez pedig a tojás és liszt. Ha a nagymamádat kérdezed a hozzávalók mennyiségéről, akkor azt fogja mondani, hogy üss fel 2-3 tojást és tégy bele annyi lisztet, amennyit felvesz. Ezzel az információval csak akkor vagy előrébb, ha már készítettél valaha tésztát. Ha nem, akkor egy tojásra megközelítőleg 10 dkg lisztet számolj.
A technika nagyon egyszerű. Csak gyúrd össze alaposan a hozzávalókat. Akkor jó, ha a tészta tömör és rugalmas.
Ekkor nincs más dolgod, mint kinyújtani géppel vagy akár kézzel, nyújtófával. Ez utóbbi azért fizikai munkát jelent, de sebaj, legalább többet mozogsz a karanténban.
A tésztát úgy másfél milliméteresre javasolt kinyújtani. Majd a kívánt formára vághatod késsel, derelyeszaggatóval vagy akár pizzavágóval.
Használhatod túrós, mákos és egyéb feltétekkel, miután kifőzöd. De készíthetsz belőle töltött tésztát is.