Természetesen nem kell a nulláról indulnunk, mert már most is akad jó pár olyan zöldségféle, amely kiváló helyettesítője a húsnak.
Azt nem állítjuk, hogy pont olyan, mintha… de azt igen, hogy ízvilágukban, valamint ásványi anyagok tekintetében méltó ellenfelei lehetnek a húsféléknek.
Mutatunk is párat, amelyből isteni, tényleg finom fasírozottat süthetünk. A most következő receptek alapján gyúrt fasírtok mindegyikét ki lehet bő olajban, serpenyőben is sütni, de mi inkább a szelídebb, diétásabb, forró sütőben elkészítendő, tepsis sütést javasoljuk.
Kelkáposztafasírt
Hozzávalók:
- 0,50 dkg kelkáposzta (vagy egy fél fej)
- pár kanál liszt
- pár kanál zsemlemorzsa
- 2 db tojás
- só
- bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- olaj a kisütéshez
Elkészítés:
Szeleteljük vékony csíkokra a káposztát, majd nagyon kevés olajon egy kis kockára vágott vöröshagymán, valamint zúzott fokhagymán pároljuk meg. Amikor kihűlt, nyomkodjuk ki a levét, tegyük egy tálba, üssük rá a két tojást, ízesítsük sóval, borssal és adjunk hozzá annyi lisztet (én zablisztet használok), amennyit felvesz. Nedves kézzel tojásnyi gombócokat formázzunk. Ha serpenyőben sütjük, akkor a gombócokat sütés előtt forgassuk meg száraz zsemlemorzsában. Ha sütőben sütjük, akkor egy kis lisztben. A tepsiben rakjuk szép sorba a gombócokat. Egy kicsit meg is lapíthatjuk őket, úgy könnyebben átsülnek. Közepes hőfokon kb. 40–50 perc alatt aranyszínűre sülnek. Adhatjuk salátával, rizzsel, főételként, de mehet feltétnek bármilyen főzelék tetejére is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)
Zellerfasírt
Hozzávalók:
- 50 dkg nyers zeller
- 3 tojás
- pár kanál liszt
- pár kanál zsemlemorzsa
- só
- bors
- petrezselyem, zellerzöld
- fél fej vöröshagyma
- pár gerezd fokhagyma
- olaj
Elkészítés:
A zellert nagy lyukú reszelőn reszeljük le, vagy késes aprítóban szeleteljük fel. A nyers, reszelt alapanyaghoz adjuk a tojásokat, ízesítsük, adjuk hozzá az aprított zöldet, a nagyon finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát is (mindezt egyébként együtt is ledarálhatjuk a késes aprítóval).
A tojásos, ízesített zellermasszából formázzunk nedves kézzel gombócokat és ahogy a káposztafasírnál, vagy serpenyőben, vagy sütőben süssük kis.
Feltétnek, főfogásnak is remek.
Lencsefasírt
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- vöröshagyma
- fokhagyma
- 2 db tojás
- kevés liszt
- kevés zsemlemorzsa
- só
- bors
- majoránna
- rozmaring
- petrezselyemzöld
- olaj
Elkészítés:
Az előző este megmosott, beáztatott lencsét sós vízben főzzük puhára, addig, amíg masszává válik. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a többi hozzávalót: a finomra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, tojást, fűszereket. Ízesítsük, ha kell, még sózzuk egy kicsit. Liszttel kicsit tömörebbé tehetjük, de a lencsemassza nem igényel sok lisztet, könnyen formázható anélkül is.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)
Készítsünk kis gombócokat és olajban vagy sütőben süssük ropogósra. Feltétnek, főételnek is kiváló, és hidegen is szenzációs. Akár szendvicsbe is rakhatjuk.
Karfiolfasírt
Hozzávalók:
- 50 dkg karfiol
- 2 tojás
- kevés liszt
- kevés zsemlemorzsa
- petrezselyemzöld
- vöröshagyma
- fokhagyma
- bors
- só
Elkészítés:
Kétféle módon szoktuk készíteni: vagy előre megfőzzük a karfiolt és utána villával kicsit szétnyomkodva haladunk tovább. Vagy főzés nélkül, késes darálón ledaráljuk. Mindkét megoldás jó lehet: az elsőt inkább akkor szoktuk választani, ha egyébként is van maradék karfiol – például a leveszöldségek megmaradtak és azt gondoljuk újra.
Mindkét esetben akár főzött, akár nyers alapanyagról van szó, tálba rakjuk, hozzáütjük a tojásokat, a többi hozzávalót, kevés lisztet, hogy formázható masszát kapjunk, és serpenyőben vagy tepsiben aranyszínűre sütjük.
Hidegen is, melegen is nagyon finom.