Konyha

Változatos zöldségfasírtok, a húsmentes napok jegyében

Van, amikor a nagy melegben az ember könnyű, húsmentes ételekre vágyik. Íme néhány zöldségfasírt, amely ízvilágában, valamint ásványi anyagok tekintetében méltó ellenfele lehet a húsféléknek.

Természetesen nem kell a nulláról indulnunk, mert már most is akad jó pár olyan zöldségféle, amely kiváló helyettesítője a húsnak.

Azt nem állítjuk, hogy pont olyan, mintha… de azt igen, hogy ízvilágukban, valamint ásványi anyagok tekintetében méltó ellenfelei lehetnek a húsféléknek.

Mutatunk is párat, amelyből isteni, tényleg finom fasírozottat süthetünk. A most következő receptek alapján gyúrt fasírtok mindegyikét ki lehet bő olajban, serpenyőben is sütni, de mi inkább a szelídebb, diétásabb, forró sütőben elkészítendő, tepsis sütést javasoljuk.

Kelkáposztafasírt

Hozzávalók:

  • 0,50 dkg kelkáposzta (vagy egy fél fej)
  • pár kanál liszt
  • pár kanál zsemlemorzsa
  • 2 db tojás
  • bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • olaj a kisütéshez

Elkészítés:

Szeleteljük vékony csíkokra a káposztát, majd nagyon kevés olajon egy kis kockára vágott vöröshagymán, valamint zúzott fokhagymán pároljuk meg. Amikor kihűlt, nyomkodjuk ki a levét, tegyük egy tálba, üssük rá a két tojást, ízesítsük sóval, borssal és adjunk hozzá annyi lisztet (én zablisztet használok), amennyit felvesz. Nedves kézzel tojásnyi gombócokat formázzunk. Ha serpenyőben sütjük, akkor a gombócokat sütés előtt forgassuk meg száraz zsemlemorzsában. Ha sütőben sütjük, akkor egy kis lisztben. A tepsiben rakjuk szép sorba a gombócokat. Egy kicsit meg is lapíthatjuk őket, úgy könnyebben átsülnek. Közepes hőfokon kb. 40–50 perc alatt aranyszínűre sülnek. Adhatjuk salátával, rizzsel, főételként, de mehet feltétnek bármilyen főzelék tetejére is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Zellerfasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg nyers zeller
  • 3 tojás
  • pár kanál liszt
  • pár kanál zsemlemorzsa
  • bors
  • petrezselyem, zellerzöld
  • fél fej vöröshagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • olaj

Elkészítés:

A zellert nagy lyukú reszelőn reszeljük le, vagy késes aprítóban szeleteljük fel. A nyers, reszelt alapanyaghoz adjuk a tojásokat, ízesítsük, adjuk hozzá az aprított zöldet, a nagyon finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát is (mindezt egyébként együtt is ledarálhatjuk a késes aprítóval).

A tojásos, ízesített zellermasszából formázzunk nedves kézzel gombócokat és ahogy a káposztafasírnál, vagy serpenyőben, vagy sütőben süssük kis.

Feltétnek, főfogásnak is remek.

Lencsefasírt

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • 2 db tojás
  • kevés liszt
  • kevés zsemlemorzsa
  • bors
  • majoránna
  • rozmaring
  • petrezselyemzöld
  • olaj

Elkészítés:

Az előző este megmosott, beáztatott lencsét sós vízben főzzük puhára, addig, amíg masszává válik. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a többi hozzávalót: a finomra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, tojást, fűszereket. Ízesítsük, ha kell, még sózzuk egy kicsit. Liszttel kicsit tömörebbé tehetjük, de a lencsemassza nem igényel sok lisztet, könnyen formázható anélkül is.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Készítsünk kis gombócokat és olajban vagy sütőben süssük ropogósra. Feltétnek, főételnek is kiváló, és hidegen is szenzációs. Akár szendvicsbe is rakhatjuk.

Karfiolfasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg karfiol
  • 2 tojás
  • kevés liszt
  • kevés zsemlemorzsa
  • petrezselyemzöld
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

Kétféle módon szoktuk készíteni: vagy előre megfőzzük a karfiolt és utána villával kicsit szétnyomkodva haladunk tovább. Vagy főzés nélkül, késes darálón ledaráljuk. Mindkét megoldás jó lehet: az elsőt inkább akkor szoktuk választani, ha egyébként is van maradék karfiol – például a leveszöldségek megmaradtak és azt gondoljuk újra.

Mindkét esetben akár főzött, akár nyers alapanyagról van szó, tálba rakjuk, hozzáütjük a tojásokat, a többi hozzávalót, kevés lisztet, hogy formázható masszát kapjunk, és serpenyőben vagy tepsiben aranyszínűre sütjük.

Hidegen is, melegen is nagyon finom.