Konyha

A halételek szerelmeseinek – Kapros harcsapörkölt túróscsuszával

Aki tartalmasabb halételre vágyik, az biztosan örülni fog ennek a házi gyúrt tésztával készített mennyei ételnek.

Fotó: MTVA

Elkészítés:

Házi tészta:
Házi gyúrt tésztát készítünk, amihez a liszteket a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, az oliva olajat, sót és ecetet. Összegyúrjuk (kézzel), és egészen simára, homogénre dolgozzuk, szánjunk erre 10-15percet. Szorosan fóliába csomagoljuk és legkevesebb két órát pihentetjük, de sokkal jobb, ha másnap dolgozunk vele.
Tésztagéppel, ennek hiányában sodrófával nyújtjuk kb. 1mm vastagságura a tésztát, majd késsel kisebb, nagyobb darabokra vágjuk. A tészta darabolása közben gazdagon lisztezzük, gazdagon a munkafelületet és a tésztát is! A lapokat kiterítjük, hagyjuk szikkadni pár percet, avagy teljesen kiszáradni.

Harcsapörkölt:
A harcsafilét nyúzzuk, majd a filét nagyobb, 2*2cm-es kockákra vágjuk, enyhén besózzuk, leheletnyi fűszerpaprikával átkeverjük a haldarabokat, és hűtőbe tesszük pihenni.
Közben pörkölt alapot készítünk, kevés kacsazsíron a finomra vágott hagymát pirítjuk-pároljuk a fokhagymával, az aprított paprikával és a paradicsommal. A hagymát többször felöntjük vízzel és visszapirítjuk.
Szánjunk erre sok időt, hogy a hagyma sűrű pörkölt alapot adjon. Legalább 60perc!
Ha majdnem kész a hagyma, öntsük rá a rozét, hintsük rá a fűszerpaprikát, és pároljuk ismételten szárazra. Kevés vizet adjunk még hozzá és adjuk hozzá a harcsakockákat és a gombát, valamint a kaporszárat összekötözve. Csendesen pároljuk 25-30percet, amikor kész, kivesszük belőle a kötözött kaprot, pár csepp citromlevet adunk hozzá és azonnal tálaljuk. Ízlés szerint tejfölös habarással is készülhet. Az aprított kaprot mindig a végén, frissen adjuk hozzá.

Csusza:
A szalonnát nem túl apró, kb. 1*1cm-es kockákra aprítjuk, majd egy nagyobb serpenyőbe tesszük, közepes tűzön pirítjuk egészen addig, míg zsírjára pirul és szép aranysárga nem lesz!
Ha elkészült, mindenképp szűrjük le, a pörcöt és a zsírt is tegyük félre tálalásig.
Miközben párolódik-pirul a szalonna, a túrót áttörjük, adunk hozzá egy csipet sót és reszelt fokhagymát csak az illata kedvéért, majd egy-két evőkanál tejföllel lazítjuk picit a túrót, ha elkészült félretesszük!
Nagy fazék, lobogó sós vízben főzzük ki a házi tésztát, közben a serpenyőnket kevés zsírral felhevítjük.
Ha a tészta félkemény, várunk még egy-két percet, lecsepegtetjük, és a forró, zsiradékos serpenyőbe tesszük. Szép türelmesen pirítjuk, míg imitt-amott picit odakap és kezd hólyagosodni. Akár 5-10percet is szánjunk erre, és ha szükséges, további zsírt is kanalazhatunk hozzá.
Ha elkészült, levesszük a tűzről, hagyjuk picit hűlni. Ha meghűlt picit, mozzanatosan keverjük hozzá a túrót (opcionálisan 2 gerezd fokhagymát is belereszelhetünk), a tejfölt és a kaprot, pici sót, de ne legyen teljesen elkeverve, legyenek benne nagyobb túró darabok is.
Pár kanál tejfölt is pöttyinthetünk a tetejére, illetve a maradék pörcöt is hintsük rá.
Azonnal, forrón, sistergősen fogyasztjuk a harcsapörkölttel!

Hozzávalók:

Házi csuszatészta:
Finomliszt 250g
Durumliszt 250g
Tojás sárgája 6db
Tojás egész 3db
Oliva olaj 3ek
Ecet 10%-os 1ek
4kk

Csusza:
Füstölt zsírszalonna 200g
Túró, zsíros, darabos kb. 200g
Tejföl, zsíros kb. 2-300g
Házi csusza tészta kb.400-500g
Fokhagyma 1-2gerezd

Harcsapörkölt:
Harcsafilé, kockázva 500g
Vöröshagyma, finomra vágva 150-200g
Kacsazsír 5-6ek
Fokhagyma, aprítva 4gerezd
Hegyes erős, aprítva 1\2db
Paradicsom, aprítva 1\2db
Rozébor 1dl
Csiperke vagy rókagomba 350g
Fűszerpaprika 3-4ek
Kapor szár, megkötözve 8-10szál
Kapor, apróra vágva 1ek
Friss citromlé