Konyha

Lángos kolbászmorzsával és zöldfűszeres tejföllel

Jó hír, hogy lángost nem csak a Balaton partján ehetünk, hanem könnyen elkészíthetjük otthon is. Nem kell hozzá más, csak néhány hozzávaló, egy csipet türelem és egy nagy szellőztetés.

Forrás MTVA/Főmenü

Hozzávalók: 4 főre
Lángos
Víz 4 dl
Só 2 tk
Olaj 2 ek
BL80 liszt 0,6 kg
Burgonyapehely 3 ek
Kristálycukor 1 tk
Friss élesztő 30 g

Kolbászmorzsa
Kolbász 0,3 kg
Olaj 1 ek

Zöldfűszeres tejföl
Tejföl, zsíros 0,5 kg
Víz 0,1 dl
Só ízlés szerint
Petrezselyem, snidling, lestyán
Fokhagyma 1 fej
Napraforgó olaj 0,1 l
Víz 0,1 l
Rukkola 1 marék

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a burgonyapehellyel és a sóval. A langyos vizet elkeverjük az olajjal, kristálycukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a keverékünket. Hozzákeverünk a mélyedés széléről egy kevés lisztet és hagyjuk pihenni 10 percet, majd az egészből egy lágy tésztát gyúrunk. Letakarva hagyjuk 1 óra alatt a duplájára kelni az egészet.

Addig elkészítjük a kiegészítőket.

A fokhagymát félbevágjuk, lelocsoljuk kevés olajjal és 180 fokos sütőbe tesszük 20 perce.
A sült, félpuha fokhagymagerezdeket lereszeljük, kikeverjük az olajjal, vízzel, csipet sóval.

A kolbászt felkarikázzuk, és a zsírját egy serpenyőben lassan kisütjük. Leszűrjük, a zsírt félretesszük, a kolbászkarikákat hagyjuk kicsöpögni és tovább száradni egy rácson vagy egy konyhai kéztörlőn. Amint kihűltek, morzsában felaprítjuk.

A tejfölt krémesre keverjük a vízzel, a sóval és a zöldfűszerekkel.

A megkelt tésztát adagoljuk, gömbölyítjük és hagyjuk pihenni, amíg az olajunk felforrósodik. A tésztagombócokat kézben kinyújtjuk, majd a forró olajba engedjük. Egy csipesz segítségével kicsit lenyomkodjuk, hogy mindenhol hólyagos legyen, majd megfordítjuk, mindkét oldalt aranybarnára sütjük.

A kész lángost megecseteljük a fokhagymával, tejföllel, rászórjuk a kolbászmorzsát és egy marék friss rukkolával tálaljuk.