Konyha

Hortobágyi húsos palacsinta

Szegény hortobágyi húsos palacsinta egy "lesajnált étel", amit sose kérünk az étteremben, mert nem tudjuk, hogy mit rejt a belseje! A Főmenüben paprikás csirkéből készül, minden földi jóval megpakolva.

Hozzávalók:
Csirke, egész, darabolva 1 db
Csirke comb, alsó-felső egyben 2 db
Vöröshagyma, finomra vágva A csirke súlyának kb. 40%-a
Fokhagyma, aprítva 5-6 gerezd
Darált erős paprika 1 ek
Paradicsom, forrázva héj nélkül, apróra vágva 2 db
Hegyes erős paprika, apróra vágva 2 db
Kacsazsír 1 dl
Tejföl 400 g + sok a tálaláshoz!
Liszt 3-4 ek
Petrezselyem, aprítva 1 köteg
Fűszerpaprika ízlés szerint
Só ízlés szerint

Palacsinta:
Tojás 3 db
Finomiszt 300 g
Tej 300 g
Szénsavas ásványvíz vagy szóda 4 dl
Kacsazsír, langyosan 90 g
Só 3 nagy csipet

Elkészítés:
Először a tölteléket és a mártást készítjük el: jóízű paprikás csirkét kell, hogy készítsünk, vagy használjuk el az esetleges maradékot!

A zsírt egy nagyméretű lábasba tesszük, megvárjuk, míg felhevül, és beletesszük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd szép lassan, nem túl gyorsan aranysárgára dinszteljük.
Erre szánjuk legkevesebb 40-45 percet, közben egyszer-kétszer vizet is adjunk hozzá!

Amíg a hagymát pirítjuk-pároljuk, a csirkedarabokat alaposan besózzuk, és hagyjuk pihenni.

Ha szépen megdinsztelődött a hagyma, hozzáadjuk a paradicsomot és egy hegyes erős paprikát igen apróra vágva, valamint erős darált paprikát. Alaposan átpirítjuk, majd beletesszük az alapba a csirke részeket. Kevés vízzel felöntjük, ilyenkor feljön a zsír a tetejére, ezt meghintjük fűszerpaprikával.
Szépen lassan pároljuk, mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy egy ujjnyival ellepje. Amikor a csirke megpuhult, vegyük ki a húst a szaftból, terítsük szét, hogy lehűljön.

Míg hűl, befejezzük a mártást: megszórjuk a pörköltünk tetejét vékonyan egy kis liszttel, kiforraljuk, majd a tejfölünket hőkiegyenlítjük, és így sűrítjük be a mártásunkat. Esetleg le is turmixolhatjuk, majd szépen leszűrjük.

Közben a lehűlt húst kézzel lecsipkedjük a csontról, és a bőrt is különválasztjuk.
A bőrt késsel nagyon apróra, a húst durvára vágjuk, és egy keverőtálba tesszük. Semmi esetre sem daráljuk! Adunk hozzá egy kis mártást, hogy szaftos, jó állagú tölteléket kapjunk.

Ha kész a mártás és a csirke töltelék is, klasszikus sós palacsintába töltjük a tölteléket, majd tűzálló tálba téve kevés mártást teszünk a palacsintára, és forró sütőben, grill fokozaton besütjük.
Tűzforrón tálaljuk friss tejföllel és még egy kis mártással, aprított petrezselyemmel!

Sós palacsinta:
A tojásokat kikeverjük a liszttel, tejjel, ízesítjük sóval. Hozzácsurgatjuk az olvadt zsírt, elkeverjük, végül a szódát is hozzáöntjük. Alaposan kikeverjük. Sütés előtt 30-40percet pihentetjük.
Klasszikus módon sütjük.