
Forrás: MTVA/Főmenü
Hozzávalók 4 főre:
Finomliszt 0,5 kg
Kristálycukor 125 g
Friss élesztő 25 g
Só 10 g
Teljes tej 125 ml
Tojás 125 g
Vanília kivonat 1 tk
Vaj 125 g
Ropogós réteg:
Finomliszt 170 g
Dió, őrölve 80 g
Porcukor 50 g
Kristálycukor 100 g
Vaj 70 g
Vanília kikapart magja 1 szál
Só 1 csipet
Vaníliaszósz:
Tej 2 dl
Tejszín 1 dl
Tojás sárgája 3 db
Dió 0,3 kg
Kristálycukor 0,2 kg + 2 ek
Kukoricakeményítő 1 k
Vanília kivonat
Só 1 csipet
Elkészítés:
A tésztához tegyük fel a tejet melegedni, de semmiképp ne forraljuk fel! Adjunk hozzá a cukorból 1 teáskanálnyit, és morzsoljuk el benne az élesztőt, hagyjuk felfutni 5 perc alatt.
A száraz összetevőket (a cukrot is) keverjük össze és tegyük egy keverőgép táljába. Adjuk a szárazanyagokhoz a felfutott élesztőt a tejjel együtt és a tojásokat. A gép lapát fejével kezdjük el keverni, amíg össze nem áll egy tésztává. Hagyjunk ennek időt, legalább 4-5 percig dagasszuk. Adjuk hozzá a vajat kockánként, várjuk meg, amíg a tészta lassacskán felveszi azt. Ezután cseréljük le a dagasztógép lapát fejét kampós fejre, azzal dagasszunk tovább!
Ne sajnáljuk az időt a tésztától, a vaj miatt több idő kell ahhoz, hogy a gluténháló kialakuljon, így akár 15-20 percig is érdemes dagasztani. Ha szép, sima, rugalmas a tésztánk, kerek cipóformává simítjuk, letakarjuk, és 1-1,5 órára félretesszük pihenni.
Keverjük össze a ropogós réteg hozzávalóit, legegyszerűbb egy gép lapátfejével, de lehet tálban is, kézzel dolgozni. Érdemes addig dolgozni a tésztával, amíg teljesen sima lesz, fényes felületű. A kész tésztát szedjük 30g-os darabokra, gömbölyítsük és tegyük félre. Dolgozzunk vizes kézzel, mert a massza meglehetősen ragadós! Befóliázzuk, és hűtőben tarjuk felhasználásig.
A megpihent aranygaluska tésztát szedjük 60 grammos gombócokra, és takarjuk be 1-1 ropogós réteggel, úgy, hogy a tészta aljától legalább egy centire legyen. Egy lisztbe mártott konyhakéssel mintázzuk a tetejét, és hagyjuk 1-1,5 órát kelni, nedves konyharuha alatt.
190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre, aranybarnára.
A cukorból egy evőkanál vízzel készítsünk karamellt, majd keverjük bele a már kicsit megtört diót, jól keverjük össze egy csipet sóval, és terítsük egy kiolajozott sütőpapírra. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
A kihűlt karamelles dióból tegyünk félre 2-3 evőkanálnyit, a többiből az aprítóban készítsünk pralinét (darabos krémet).
A vaníliaszószhoz a tejet tejszínnel felmelegítjük egy kis vanília kivonattal.
Közben kikeverjük a tojássárgáját fehéredésig a kristálycukorral és a keményítővel. Hőkiegyenlítéssel elegyítjük a tejes keveréket a tojásos cukorral, azaz egy keveset a meleg folyadékból a tojáshoz öntünk, majd az egészet visszaöntjük a lábosba, és lassan folytatjuk a hevítést. Folyamatosan keverjük, 72 fokig melegítjük, illetve addig, amíg elkezd sűrűsödni.
Ekkor lehúzzuk a tűzről és azonnal leszűrjük, ezzel elkerülve, hogy a maradék hőben a tojásból rántotta legyen. A még meleg vaníliaszószhoz hozzáforgatjuk a diópralinét.
A megsült „brióst” a szószra ültetjük, és megszórjuk a késsel összeaprított karamellizált diómorzsával.