Konyha

Mindent az eperről

Epret vásárolni könnyűnek látszik, de nem feltétlenül az. Érdemes néhány aranyszabályt betartani ahhoz, hogy nyugodtan élvezhessük ennek a páratlanul szép és finom gyümölcsnek az ízét.

A napokban elkezdődött az igazi eper szezon, miután beértek a szabadföldi gyümölcsök. Eddig üvegháziakat kínáltak a piacokon és a boltokban. Most már érdemes akár lekvárnak is eltenni. Ezek a gyümölcsök igazi napfényben értek be, így tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal.

Eper (Fotó: illusztráció unsplash.com)

Hogyan tárold

Azonban nem mindegy milyet és hogyan vásárolsz, ugyanis az eper nagyon gyorsan romlik. Legfeljebb három napig tudod eltárolni hűtőben. Éppen ezért az a legfontosabb, hogy ép és érett szemeket vigyél haza. Az épséget nem igazán segíti az, amikor a piacon lapáttal szedik ki a ládából a kívánt mennyiséget a zacskóba. Ilyenkor ugyanis alaposan megsérülnek az eper szemek és még aznap meg kell enned, ugyanis gyorsan levet ereszt és megromlik. Ezért, ha teheted, kérd meg az árust, hogy kézzel válogasson és vigyázzon az eperszemekre. Így van esélyed arra, hogy még másnap is friss epret egyél.

Ha boltban vennéd, akkor – bár nem túl környezetbarát -, de a műanyag dobozba csomagolt eprek kevésbé sérülnek. Ám ott is érdemes alaposan megnézned a kiválasztott doboz tartalmát, hogy ne legyen köztük se ütődött, se fakó.

Amikor haza viszed, akkor mindenképpen hűtőben vagy hűvős helyen tárold. Fedett dobozban érdemes tarnai mind a hűtőben, mind máshol. Bele teheted műanyag vagy fa dobozba is, de érdemes mindkét esetben papírtörölközőt tenni a doboz aljára.

Ami pedig a legfontosabb, hogy ne mosd meg. Csakúgy, mint más zöldség vagy gyümölcs esetében sokkal tovább eltárolható az eper is, ha mosatlanul tesszük el. Akkor tedd csap alá, amikor már meg akarod enni.

Szedd magad

Ha nem bírunk ellenállni a finom és zamatos epernek, vagy épp rákívántunk az epres sütire, esetleg szívesen főznénk be, érdemes egyik nap a családdal kimenni a Szedd Magad Eperföldekre!

Jelenleg 34 gazdaság jelezte, hogy idén is tartanak Szedd Magad Akciót.

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

Fotó: Pixabay/CCO PUBLIC DOMAIN

https://www.eperfold.hu/

Persze mielőtt a kis kosarunkkal nekivágnánk a nagy útnak, érdemes előre érdeklődni, hogy az adott napon lesz-e érett gyümölcs. Ha például az utolsó érett szemeket leszedik, akkor pár napig bezárhatják a kertet. Természetesen akkor is ez a helyzet, ha az adott talajon épp nem terem gyümölcs. A legtöbb kertben 960 forintért szedhetünk egy kiló epret. Tíz kiló felett minimális kedvezmény is jár. Bizonyos földek már kinyitottak, de van, ahol csak később lehet körbenézni. Ha Szedd magad földön járunk, és kényesebb a kezünk, érdemes védőkesztyűt hozni. Ha azt szeretnénk, hogy eperszedés közben ne fájduljon meg a hátunk, akkor semmi esetre se hajolgassunk, igyekezzünk guggolva szedni a finom gyümölcsöt.

Az eper maga a csoda

Az eper persze nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Ezt a finom érett piros gyümölcsöt kifejezetten ajánlják diétázóknak, hiszen testsúlycsökkenést is okoz. Lázcsillapító hatása van. Csökkenti a szívbetegségek és az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát. Napozás után hűsíti a bőrt, és véd a káros sugarak ellen. Ráadásul ha hetente egyszer pépesített eperrel mosunk fogat, azzal kitűnő fogfehérítő hatást tudunk elérni. Szoptatós kismamáknak viszont kevésbé ajánlott, ugyanis az anyatej könnyen átveszi az eper aromáját, és lehet, hogy a kisbabák ezért utasítják majd el az anyuka mellét.