Konyha

Indul a limonádészezon!

Megérkezett az év első igazán meleg hétvégéje, itt az ideje, hogy elkészítsük az első kancsó finom, jéghideg limonádénkat. Elmondjuk, miért!

1. Elképesztően jót tesz az emésztőrendszernek, felpörgeti az anyagcserét: ha a reggeleket egy pohár citromos vízzel indítjuk, ezzel riadót fújunk, és felébresztjük az emésztőrendszerünket, s az ijedtében az összes tegnapi fölösleges salakanyagtól megszabadít. Többek között ezért is imádják a fogyókúrázók.

2. Amellett, hogy gyönyörű, az egyik legfinomabb hűsítő, mely tényleg oltja a szomjat, ellentétben a cukros-citromos, szénsavas üdítőitalokkal, s ezenkívül a legjobb hidratáló sportolás után vagy fokozott verejtékezés esetén.

3. Gyerekjáték elkészíteni, de tényleg. Akár a gyermek egyedül is nekiállhat, semmiféle veszélyes eszköz nem kell hozzá.

 

Fótó: Pixabay/CCO Public Domain

Fótó: Pixabay/CCO Public Domain

4. Ezerféle variációban létezik, a citrom mellé bármilyen gyümölcsöt beledobhatunk, epret, málnát, dinnyét, mangót, körtét: ami épp otthon van. És persze a mentáról se feledkezzünk meg! Ha pedig marad estére is, löttyintsünk bele 2 cl vodkát, és máris kész a tökéletes esti jóéjt-ital!

5. Ha kihagyjuk belőle a cukrot (úgy is nagyon finom), gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát. Tehetünk bele édesítőt, mézet, ám magában is nagyon finom, csak hozzá kell szokni a fanyar ízhez.

6. A citrom tele van C-vitaminnal és antioxidánssal, a többi hozzáadott gyümölcsről pedig már ne is beszéljünk. Ezek segítenek az immunrendszerünknek, hogy nyáron is tökéletesen működhessen.

7. A citrom az enzimtermelés fokozásával segít a májnak lebontani a méreganyagokat, próbáljuk ki egyszer egy görbe este után: sokkal jobban fogjuk érezni magunkat tőle!