Konyha

Juhsajtos, édesburgonyás póréhagymapite

Finomság a Főmenü konyhájából.

Hozzávalók:
Pitetészta:
Liszt 450 g
Vaj, fagyasztva 300 g
Víz, nagyon hidegen 1.5 dl
Dió és mandula, reszelve 50 g
Só két nagy csipet
Frissen őrölt bors 1 kk
Por parmezán 2 ek
Felvert egész tojás a tészta szélének lekenéséhez

Töltelék:
Kelkáposzta levelek 3-4 db
Fokhagyma, reszelve 3-4 gerezd
Dió és mandula 1 kisebb marék vegyesen
Oliva olaj 0.5 dl
Póréhagyma, vékonyra szelve 2-3 nagy szál
Édesburgonya, vékonyra szelve 2-3 db
Citrom leve és héja 2 db
Porcukor vékony hintésnyi
Por parmezán 3-4 ek
Rozmaring, kakukkfű, friss csipkedve 1-1 kk
Oliva olaj ízlés szerint
Tejföl tálaláshoz
Juhsajt, félkemény frissen reszelve
Só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:
Pite:
A tésztához minden alkotóelemet tegyünk fagyasztóba legalább 40 percre, míg a víz meghártyásodik, a vaj pedig keményre fagy.
Ha ez megtörtént, a lisztre reszeljük durva sajtreszelővel a vajat, hozzáadjuk a szinte jeges vizet és a sót, végül a reszelt, apró diót és mandulát, frissen őrölt borsot, parmezánt. Lehető leggyorsabban homogén tésztává dolgozzuk, majd szorosan fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük pihenni egy órára, de jobb, ha egy éjszakára.

A hideg tésztát két sütőpapír közt vékonyra, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Igyekezzünk kör alakúra formázni, de a rusztikusság a lényeg. Tegyük vissza hűtőbe letakarva pihenni.
Közben a tölteléket is van idő elkészíteni.

Töltelék:
A kelkáposztalevelet sós vízben előfőzzük 2-3 percig, majd hideg vízben lehűtjük.
Turmixgépbe tesszük a kelkáposztát, a fokhagymát, diót, mandulát, olivaolajat, sózzuk, borsozzuk, és egy pesto állagú, zöld krémet készítünk belőle.

A póréhagymát és édesburgonyát vékonyra gyaluljuk gyaluval vagy éles késsel. Külön-külön kiterítjük, meghintjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal és lével, valamint megszitáljuk vékonyan porcukorral, és meglocsoljuk olivával is. Hagyjuk picit pácolódni.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és villával megszurkáljuk. Megkenjük a káposzta pesto-val vastagon, mintha pizza volna, azaz a széleit kb. 2 cm-t elhagyva nem kenjük meg. Meghintjük parmezánporral, és szép körkörösen rá rendezgetjük a pórét és édesburgonyát a pesto tetejére, mintha csak tetőcserepek volnának. A szabadon hagyott tésztaszélet ráhajtjuk a zöldség szélére, és így bezárjuk.
A zöldség tetejét meglocsoljuk olivával, csipkedünk rá egy kis kakukkfüvet és rozmaringot.
Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük kb. 1 órára, míg a zöldség megpuhul, itt-ott odakap és megsül. Mikor langyosra hűlt, cikkekre vágjuk. Nagy kanál tejfölt és juhsajtot teszünk a tetejére!