A félzsíros tehéntúró 100 grammjában 16,2 gramm fehérje található meg, ami elég magas! Emellett 7 gramm zsír és 3,7 gramm szénhidrát van benne. Így az egészséges életmódnak, ha csak nem vagyunk laktózérzékenyek, nyugodtan szerves része lehet a túró – a sovány túró még a fogyókúrázóknak is belefér.
Fotó: Pexels/CCO Public Domain
Szendvicskrém
A túróból kiváló szendvicskrém készülhet: keverjük össze sóval és apróra vágott bazsalikommal, és kenjük vastagon kenyerünkre, vagy tegyük egy félbevágott paprikába. Finom uzsonnának, de sovány vacsoraként is megállja a helyét!
Pizzafeltét
Paradicsomszósz helyett keverjünk össze túrót tejföllel, fűszerezzük, és tegyük a pizzatésztára. Ezután jöhetnek a feltétek, és irány a sütő!
Egészséges túrógombóc
A túrógombóc fantasztikus desszert, de akár reggeliként is megállja a helyét. Liszt helyett zabkorpával keverjük a túrót, tegyünk bele egy tojást is, kevés édesítőt, csipet sót. Hagyjuk állni egy kicsit, hogy a zabkorpa megszívja magát, majd szaggassunk gombócokat a masszából, és főzzük meg őket pár perc alatt. A szokásos porcukros tejföl helyett inkább turmixoljunk össze egy maréknyi fagyasztott epret, és öntsük rá a forró gombócokra!
Joghurttal és édesítőszerrel kikeverve kiváló alapja a gyümölcsös pohárkrémeknek, de müzli alá is jól jön – sokkal több benne a fehérje, mint bármelyik másik tejtermékben!
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Csak úgy
Mivel a túró finom és laktató étel, nem kell különösebb pepecselés ahhoz, hogy fogyasszuk. Kenjünk natúr túrót egy darab zabkekszre vagy egy szelet almára. Ez kiváló edzés előtti csemege is lehet, mivel biztosít szénhidrátot és fehérjét is – mindkettő szükséges ahhoz, hogy bírjuk a mozgást. Munkahelyünkre is vihetjük, reggeli és ebéd között csillapítja a délelőtti éhséget, vagy uzsonna idején a szelet csoki helyett egészséges alternatívát biztosít. Merjünk kísérletezni a túróval, hiszen édes és sós formában is finom!




