Ha kicsit körbenézünk a különböző gasztro-blogger oldalakon rengeteg köret-receptet találunk, amely még nyomokban sem tartalmaz burgonyát vagy rizst. Összeszedtünk nektek néhány tippet, hogy mit szolgáljunk fel a húsok mellé – akár már most a hétvégén.
(Fotó: illusztráció unsplash.com)
A különböző zöldségköretek a legjobb választások! Legyen szó, akár vegyes zöldségről vagy csupán egy-egy szezonális élelmiszerről. Íme néhány recept:
KÖMÉNYES KARALÁBÉ
Süssük üvegesre a finomra vágott hagymát a felforrósított vajon, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott karalábét és hintsük meg őrölt köménnyel. Öntsük fel 5 dl vízzel, sózzuk meg, és fedő alatt főzzük majdnem teljesen puhára. Sűrítsük be liszttel, ízesítsük egy csipet cukorral és néhány csepp citromlével, majd főzzük addig, amíg a karalábé teljesen meg nem puhul.
(Fotó: illusztráció unsplash.com)
PIKÁNS CUKKINI
A felaprított hagymát és fokhagymát olajon süssük üvegesre, majd hintsük meg liszttel és pirítsuk le. Adjunk hozzá egy kis vizet és keverjük simára, valamint főzzük 10 percig.
Öntsük rá a meghámozott, lereszelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk és főzzük addig, míg a folyadék el nem párolog. Citromhéjjal és kakukkfűvel ízesítsük.
SÜLT ZELLER
A megpucolt és hasábokra vágott zellert sütőlemezre adagoljuk és locsoljuk meg olajjal, majd hintsük meg fűszerkeverékkel. Forgassuk össze és süssük meg.
TEJSZÍNES SPENÓT
A vajon megfonnyasztott hagymához és fokhagymához adjunk tejszínt, forraljuk fel, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a felcsíkozott spenótot. Főzzük 10 percig, és forrón tálaljuk. Grillezett halakhoz illik.




