Konyha

Dinnyereceptek a felfrissülés jegyében

Ha nyár, akkor dinnye, napi több kilónyi piros és sárga, édes élvezet. Ha már elég volt a cikkekre vágásból, tanuljuk meg variálni ezt a sokoldalú gyümölcsöt!

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A sárga- és görögdinnye is igen gazdag vízben és rostokban, ám kalóriában nem annyira, ami nemcsak a fogyókúrázóknak jó hír, de az egészséges életmód híveinek is. Káliumban, C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban is igen gazdag, tehát jó hatással lehet a vérnyomásra. Mondjuk a cukortartalomnál bajban vagyunk, mert egyértelműen édes finomságról van szó, de annyit megtehetünk, hogy tovább nem cukrozzuk. A dinnye emellett hamar el is telít, pont azért, mert sok víz és rost van benne, így nem igazán tudjuk túladagolni. A nyári hőségben is jólesik elővenni a hűtőből, a gyerekek is imádják, tehát igazi konyhai jolly joker.

Hideg gyümölcsleves dinnyével

Ha az egész családnak főzzük, akkor kelleni fog hozzá félkilónyi sárga és fél kilónyi piros húsú görögdinnye, 25 dkg sárgabarack, 4 evőkanál citromlé, egy-két evőkanálnyi étkezési keményítő, vagy ha nincs, akkor semlegesebb ízű pudingpor, fél liter muskotályos fehérbor, 4 evőkanál méz, 2 csipet őrölt fahéj. A dinnyék húsából kis golyókat érdemes gyártani, úgy lesz a leglátványosabb, a barackot pedig magozzuk ki és kockázzuk fel. A maradék dinnyét a borral, a barackkal, a mézzel és a fahéjjal tegyük fel 15 percre főni, majd ha hűlt kicsit, pépesítsük botmixerrel. Keverjük hozzá a keményítőt, a dinnyegolyókat, és már mehet is a leves a hűtőbe. Bármilyen gyümölccsel tovább gazdagíthatjuk, tálaláskor pedig tegyünk mellé tejszínhabot!

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Dinnyés saláták 

A lehető legegyszerűbb salátához csak a gyümölcsre, egy kis citromlére, borsra és fetasajtra van szükségünk, ha mindezeket összekeverjük, készen is vagyunk. Ha szeretnénk, lilahagymával és mentával is megbolondíthatjuk, és tálalhatunk mellé valami minőségi sonkát is. Ha igazán különleges nyári salátát készítenénk, akkor 60 dkg dinnyére lesz szükségünk, fele legyen sárgadinnye, fele görög. Daraboljuk fel, és ha már úgyis ott vagyunk a vágódeszkánál, aprítsunk egy kis friss petrezselyemlevelet, salátaleveleket, ha szeretnénk, uborkát vagy paradicsomot, paprikát is. Mehet mind egy tálba, ahol locsoljuk meg olívaolajjal, két citrom levével, sózzuk-borsozzuk, és a végén adjunk hozzá 30 dkg rákfarkat. Ahhoz, hogy ez igazán ízletes legyen, tegyünk egy lábasba egy deciliter vizet, ugyanennyi fehérbort, adjunk hozzá egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, néhány babérlevelet, egy kis köményt, és forraljuk fel. Ebben főzzük a rákokat 5-6 percig, aztán csepegtessük le, és mehetnek is a salátába. A visszamaradt levet nem muszáj kiönteni, jó alap lehet egy hal- vagy rákleveshez.

+ 1 vendégváró tipp: Igazán látványos falatkákat kapunk, ha a kockára vágott görögdinnyékre egyenként  sajtkrémet vagy ügyesen felszeletelt kecskesajtszeletet fektetünk, megszórjuk durvára tört pisztáciával, és lilahagymából vágott vékony kis karikákkal díszítjük.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Grillezett dinnye paradicsommal és sajttal

Az a legjobb benne, hogy hússal vagy anélkül is elkészíthetjük, így akár egy nyári parti alapfogásaként is megállja a helyét: a vegetáriánusok és a húsimádók is elfogyaszthatják. A grillező mellett állva egy-egy szelet csirke- vagy pulykamellfilét grillezzünk meg, majd tegyünk félre. Jöhetnek a rácsra a szeletre vágott dinnyék, elég nekik 2-3 perc, majd tegyünk még a tűzre paradicsomszeleteket és mozzarella (vagy bármi egyéb) sajtszeleteket. Tálaljuk toronyként, vagy rakjunk körbe a különböző szeletekkel egy tányért, mindenképpen jól mutat, laktató és finom. Só- és borsszóró, illetve egy kis balzsamecet legyen az asztalon tálaláskor!

Görögdinnyés sorbet

Nem kell bolti jégkrémeket vagy jégkásákat vennünk, ha elkészítjük ezt a hűsítő finomságot otthon. 60 dekagrammnyi kimagozott gyümölcshúst pépesítsünk, és ha kell, édesítsünk egy kis mézzel vagy cukorral. Adjuk hozzá egy citrom levét, egy deciliter pezsgőt – ha gyerekek is isszák-eszik, akkor gyerekpezsgőt –, és tegyük legalább egy napra a mélyhűtőbe. Gyakran kevergessük, hogy összetörjenek a jégkristályok, aztán tálalhatjuk is. Ha tartalmasabbá tennénk, keverhetünk hozzá natúr joghurtot, túrót vagy más gyümölcsöket is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)