Konyha

Paradicsomos-húsgombócos spagetti, ahogyan az olaszok is csinálják

A könnyed mediterrán ízek, hamar rabul ejtenek!

Fotó: MTVA

Elkészítés:
A kétféle darálthúst ízesítjük sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, bazsalikommal, a fele mennyiségű fokhagymával, aprított kenyérbéllel, parmezánnal, sóval, borssal. Adunk hozzá két tojást és alaposan összedolgozzuk.
Kézzel 5-6cm-es átmérőjű gombóckákat készítünk belőle. Hogy könnyeb dolgunk legyen, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a gombócokat, meglocsoljuk egy kevés olivával, és 160fokos sütőben fehéredésig sütjük, de ügyeljünk, ne pirítsuk! Kb. 20-30perc alatt el is készül. Ez idő alatt készítsük el a mártást:
Nagyméretű, lábasban sok oliván pároljuk a finomra vágott salottát, fokhagymát, kaprit és szardellát.
Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet. Felforraljuk, lassan pároljuk, sűrítjük, sózzuk-borsozzuk.
Az időközben megszilárdult gombócokat, forró serpenyőben, kevés oliván körbepirítjuk és a forrdogáló paradicsommártáshoz adjuk. Tovább forraljuk, de csak szép lassan!

Közben egy nagy fazék forrásban lévő vízben kifőzzük a spagettit (csomagoláson található idő mínusz két perc!) és még tűz forrón összeforgatjuk a félbevágott koktélparadicsomokkal és a gombócos paradicsom szósszal.
Tűzforrón tálaljuk, frissen tépkedünk rá friss bazsalikomot, reszelünk rá parmezán sajtot és locsolunk rá még egy kis oliva olajat is.
Asztal közepére tesszük, mindenki magának szed!

Hozzávalók:
Sertés darált hús 1200 g
Marhacomb, darálva 600 g
Tojás 2 db
Kenyérbél, aprítva 2-3 nagy marék
Parmezán, reszelve 1-2 nagy marék
Spagetti 1200 g
Paradicsom konzerv 2000 g – 1 nagy pari konzerv!!
Petrezselyem, aprítva 1 nagy marék
Bazsalikom levél, aprítva 1 nagy marék
Bazsalikom, díszíteni 1 nagy csokor
Fokhagyma, aprítva 1 fej
Salottahagyma, aprítva 4-5 nagyobb fej
Sózott kapri, aprítva 1 ek
Szardella, aprítva 1 ek
Koktél paradicsom, félbevagdosva 200 g
Oliva olaj Sok!
Parmezán, egész Sok!
Frissen őrölt feketebors