Konyha

Szabolcsi paradicsomos töltött káposzta, egy kevés kukorica törettel

Hazai finomság a Főmenü konyhájából.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
A sertés fület nem túl sok vízben a vöröshagymával, fokhagymával együtt puhára főzzük, majd lével hagyjuk kihűlni és félretesszük.

A fül levet újra felmelegítjük, beletesszük az előzőleg két órát melegvízben áztatott kukoricatöretet főni.

Jóízű tölteléket készítünk:
Finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kacsazsíron aranysárágra pirítunk. Kevés paradicsompürét és fűszerpaprikát hintünk rá.
Összekeverjük a darált sertéshússal, az apró kockákra vágott nyers tokaszalonnával, ízesítjük sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, csomborral, majd hozzáforgatjuk a megfőtt kukoricatöret kását. Hűtőbe tesszük pihenni.

A hegyes végű káposzta torzsáját kivágjuk és nagyméretű fazékban, sós vízben kezdjük főzni.
Ahogy pont megfelelő puhaságig fő a káposzta levele, úgy dobálja le magáról a külsejét. Ezeket a leveleket hidegvízben lehűtjük, majd szárazra töröljük mindegyiket.
A belső, nem tölthető káposztacsúcsot csíkokra vágjuk.
A leveleket a keményebb szár mentén félbevágjuk, majd kismaroknyi töltelékkel megtöltve, csúcsos alakú töltelékeket készítünk.
Nagyméretű öntött vas edény aljába összecsíkozzuk a sertésfület, hozzákeverjük a csíkokra vágott káposzta közepet is és rárendezgetjük a töltelékeket.
A töltelékek közé egy-egy vastag szelet, füstölt császárszalonnát (vagy főtt, füstölt) is beteszünk.
Felöntjük annyi házi paradicsomlével, hogy ellepje a töltelékeket, majd tűzön felforraljuk, ízesítjük sóval és kevés cukorral.
Forró 180 fokos sütőbe tesszük lefedve egy órára, míg megpuhul a töltelék és összerottyan a lé.

Hozzávalók:
Sertés fül 2db
Vöröshagyma 1 fej + 2 fej finomra vágva
Fokhagyma 1 fej + 5 gerezd aprítva
Kacsazsír 4-5 ek
Füstölt császárszalonna, egész 120 g
Paradicsompüré 1 ek
Fűszerpaprika 1/2 ek
Kukorica töret 80 g
Sertés lapocka, darálva 400 g
Tokaszalonna, apró kockákra vágva 100 g
Petrezselyem, aprítva 1 köteg
Csombor, aprítva 1 ek
Hegyes fejű, vékony levelű káposzta 2 fej
Házi paradicsomlé kb. 2 l
Cukor
Só és frissen őrölt bors