Konyha

Paprikás krumpli merőben másképp!

Paprikás burgonya kolbásszal, szalonnával, no meg polippal. Miért ne dobhatnád fel tengergyümölcseivel a hétköznapi recepteket!

Fotó: MTVA

Elkészítés:
Polip:
Az egész polipot alaposan megmossuk, az esetleges homokot a tapadókorongjai közül kiöblítjük.
Egy fazék vizet forralunk, majd beletesszük a polipot, mellé tesszük a fokhagymát, hagymát, sárgarépát, fél üveg rozé bort, babért, sót és egész borsot. Fedővel lefedjük és mérettől függően 1-2 óra alatt puhára, de nem omlósra fűzzük! Ha elkészült, vegyük ki egy nagyméretű tepsire és hagyjuk kihűlni. A polip levét szűrjük le, tökéletes pároló leve lesz a burgonyának!
Ha kihűlt, a karjait és a testet, tetszőleges darabokra vághatjuk. Frissen pirítjuk a tálalás végén, felületét enyhén sózzuk-borsozzuk pirítás előtt.

Paprikás burgonya:
A karikákra vágott kolbászt, és zsírszalonnát ropogósra pirítjuk. Ha elkészültünk, kivesszük a zsiradékból a kolbászkarikákat és a pörcöt, majd félretesszük.

A finomra vágott sonkahagymát, fokhagymát és az egyik aprított hegyes erőspaprikát zsíron elkezdjük párolni. Ha elkészültünk, a megpárolódott hagymához adjuk a vastagabb karikákra vágott burgonyát, amit elkezdünk erősebben pirítani.

Ha kapott egy kis pörzsösséget a burgonya, sózzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a cayenne borsot.
Rövid lében pároljuk a burgonyát puhára, ügyeljünk, hogy mindig csak annyi szaftja legyen, ami selymesen körbe vonja, ne húzzuk túl folyadékkal! Használjunk hozzá bátran polip főzőlevet!
Mikor a burgonyánk kezd jó lenni, forró serpenyőben, kevés zsiradékon el is kezdhetjük pirítani a vajpuha polipot.
Ha megpuhult a burgonyánk, hozzáadjuk a megpirított polipot, (hagyunk egy keveset díszíteni a tetejére) ekkor már csak 2-3 percig hőkezeljük.
A kész, nem túl híg szaftos burgonyához az utolsó pillanatban adjuk hozzá a megpirított kolbászkarikát és pörcöt, felezett koktélparadicsomot, a második hegyes erős paprikát, és a karikákra vágott újhagymazöldet.
Azonnal, tűzforrón tálaljuk.

Hozzávalók:
Polip:
Egész polip 1 db
Rozé bor 1/2 üveg
Fokhagyma 2 fej
Vöröshagyma 1 fej
Babérlevél 2 db
Sárgarépa 1 szál
Feketebors 1 ek
1 ek

Paprikás burgonya:
Istvángazda kolbász, vékony karikákra vágva 10 dkg
Füstölt zsírszalonna, nagyobb szeletekre vágva 10 dkg
Burgonya, aprószemű, vastagabb karikákra vágva 45 dkg
Sonkahagyma, finomra vágva 2-4, közepes fej
Fokhagyma, vékonyra szelve 3-4 gerezd
Hegyes erős paprika, aprítva 2 db
Cherry paradicsom, félbevágva 8-10 db
Újhagyma zöldje, vékony karikákra vágva 1 nagy marék
Paradicsom püré 1 ek
Fehérbor 1 dl
Oliva olaj Kb. 0.5 dl
Cayenne bors 1\2 kk
Fűszerpaprika 2-3 ek