Konyha

Resztelt őzmáj rozmaringos sült burgonyával és házi vegyes savanyúsággal

Kis időbe telik az elkészítése, de a fáradozás mindent megér.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
Resztelt őzmáj:
Leszedjük a májról a hártyát. A májat nem túl kicsi, kb. ujjnyi vastag és hosszú csíkokra vágjuk, majd vékonyan lisztbe forgatjuk. Kevés kacsazsíron, forró, füstölgő teflon, vagy vasserpenyőben 3-4 részletben előpirítjuk. Legyen pörzsös, de belül rózsaszín, nyers! Sót véletlenül se tegyünk rá! Ha elkészültünk, tegyük félre pihenni (letakarva).
Ugyanebben a serpenyőben, a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kacsazsíron szép lassan aranysárgára pirítjuk, hogy a hagyma pirultas, édeskés íze szépen előbújjon. Pirulás közben apránként adagoljunk hozzá vizet sűrűn, hogy a hagyma ne égjen meg és puhuljon is közben! Szánjunk erre 30-40percet. Ha szépen megkaramellizálódott-párolódott a hagyma, öntsük fel újra egy kis vízzel. Húzzuk le serpenyőt a tűzről, szórjuk meg bőségesen fűszerpaprikával és tegyük vissza a tűzre. Forraljuk fel, adjuk hozzá a hegyes erős parikát, a kápia paprikát, tv paprikát, és a paradicsomot. Pároljuk a paprikát puhára, de még enyhén ressre. Ezt követően adjuk hozzá, közvetlen tálalás előtt a pirult májat és a paprikás-lecsós szaftban pároljuk készre kb. 6-7 perc alatt. Ekkor, a végén sózzuk, jóízűre! Forrón (a végén frissen borsozva) a burgonyával és házi savanyúsággal tálaljuk.

Rozmaringos burgonya:
A tisztított burgonyákat sütőpapírral bélelt tálba tesszük, alaposan sózzuk és átforgatjuk a kacsa zsírral. Mellé dobáljuk a fokhagymákat és a rozmaring ágakat, öntünk alá egy kis ujjnyi vizet is.
180fokos sütőben, 45-50perc alatt aranysárgára, puhára sütjük-pároljuk. Sülés közben többször is átforgatjuk a burgonyákat. Ha elkészült, a leve elpárolgott, a fokhagymákat villával összetörjük, belehempergetjük a burgonyát és még egy kávéskanálnyi rozmaringgal megszórjuk. Serpenyőben átforgatjuk, glazúrozzuk. (A rozmaringgal óvatosan, nagyon intenzív!)

Házi savanyúság:
Alaposan megtöltünk befőttes üvegeket a hagymával, kovászolni való uborkával, almapaprikával, zöldparadicsommal, sárgarépával. Ízesítjük torma darabkákkal, üvegenként 1babérral, mustármaggal, fokhagyma gerezdekkel és pár karika chilivel.
Felforraljuk az ecet, cukor, víz keveréket és leforrázzuk az üvegben a zöldségeket. Bezárjuk, forrásban lévő vízbe tesszük az üvegeket és 80fokos sütőbe téve hőkezeljük. Ha elkészült, lehűtjük, hűtőbe téve 2-3 hónapig rendelkezésre áll.

Hozzávalók:
Resztelt máj:
Őzmáj, ujjnyi vastag csíkokra vágva 60-70 dkg
Vöröshagyma, finomra vágva 3-4 fej, kb. 30 dkg
Fokhagyma, apróra zúzva 3-4 gerezd
Kacsazsír kb. 0.5 dl
Hegyes erős paprika, karikákra vágva 1 db
Kápia paprika, apró kockákra vágva 1/2 db
TV paprika, nagyobb darabokra vágva 1 db
Paradicsom, héj nélkül 1-2 db
Fűszerpaprika 2-4 ek
Liszt 100 g
Frissen őrölt bors

Rozmaringos burgonya:
Burgonya, sütni való, tyúktojás méretű, tisztítva kb.80 dkg
Rozmaring, friss 1-2 szál
Kacsazsír 4-5 ek
Fokhagyma 8-10 gerezd

Házi savanyúság:
Almapaprika
Kovászolni való uborka
Sárgarépa
Salottahagyma
Zöldparadicsom
Torma
Babérlevél
Mustármag
Fokhagyma
Chili karikákra vágva

Savanyító lé aránya:
4 rész víz
2 rész ecet 10%-os
1 rész cukor
0.1 rész