Konyha

Halászlé balatoni sudárból és házi gyufatésztával

Könnyed egytálétel a Főmenü receptje szerint.

Elkészítés:
Az egész pontyokat lepikkelyezzük, zsigereljük, majd az egyiket kifilézzük. Ezután az uszonyokat eltávolítjuk a halakról, a fejből kivesszük a szemeket, a kopoltyút és a keserűfogat, majd a fejeket hosszában kettévágjuk. A hal testét, másfél ujjnyi darabokra vágjuk. A kettévágott fejet és az úszók nélküli szeleteket, amiket a lébe szánunk, pontosan lemérjük!

Nagyméretű öntöttvas fazékba tesszük, alaposan besózzuk és hagyjuk pihenni 10-15 percig. Pontosan ugyanannyi vizet mérünk ki a mérlegen, mint amennyi a hal fej-hús-csont, és ezzel az 1:1-szeres mennyiségű vízzel felöntjük a darabolt halrészeket. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot és a hegyes erős paprikát, végül a rozébort. Tűzre tesszük, maximális lángon a lehető leggyorsabban felforraljuk.

Ha a lé habja és zsírja feljön a tetejére, apránként hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és ha szükséges ízesítjük még sóval. Lobogva forraljuk a lehető legmagasabb tűzön, maximum 30-35 percig, közben gyakran rázogatjuk, néha keverjük. Ha elkészült a lé, durva szűrőn leszűrjük, hagyjuk pár percig csepegni, kissé meg is nyomkodjuk, majd a lehető legfinomabb szűrőn is átszűrjük az immár selymes, kellemesen sűrű levet.

Betét:
Gyúrt tésztát készítünk a lisztekből, az olajból, tojásokkal, ecettel, sóval. A tésztát legalább 2 órát pihentetjük, de ha előző napon készítjük az a legjobb! A kész tésztát, kinyújtjuk, késsel vékony csíkokra, gyufaszál vastagságúra és hosszúságúra vágjuk. Tálalás pillanatában felforraljuk a levet, beletesszük a filéket és a hal belsőségeket és 8 percig forraljuk. Közben egy másik fazékban lobogó sós vízben a friss gyufatésztát is kifőzzük. Tányérba tegyünk filét, tejet, gyufatésztát, majd frissítsük apróra vágott salottával és hegyes erőssel.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Hallé:
Egész, „balatoni sudár ponty” darabolva, fejjel együtt 2db, 1.5-2kg-os
1 harcsafej (opcionális)
Vöröshagyma, finomra vágva 2 közepes fej
Fokhagyma, vékonyra szeletelve 2gerezd (opcionális)
Fűszerpaprika, 2,5ek
Hegyes erős paprika, apróra vágva 1\2db (opcionális)
Paradicsom, apróra vágva 1\2db
Savas, könnyű rozébor 1dl

Betét:
Pontyfilé, sűrűn beirdalva, kétujjnyi darabokra vágva amennyi kijön a halból
Ponty tej 20 dkg
Ikra kb. 10 dkg
Finomliszt 125 g
Durumliszt 125 g
Tojás sárgája 6-7 db
Tojás egész 1 db +2 db a kenéshez
Napraforgó olaj 1 ek.
Ecet 10%-os 1 kk.
Só 1 kk.

Frissítő a lé tetejére:
Sonkahagyma, nagyon finomra vágva 2-3 fej