Konyha

Marhahúsos, zöldséges sült tészta, megbolondítva egy kis tojással és korianderes uborkasalátával

A klasszikus ázsiai konyha alapanyagai veszik át a vezető szerepet ebben az ételben.

Fotó forrása: MTVA/Főmenü

Hozzávalók:
Marha felsál, vékonyra szelve 250 g
Kínai száraz tészta 350 g
Fehér kínai káposzta, metéltekre vágva 1 nagy marék
Sárgarépa, csíkokra vágva 1 szál
Babcsíra 1 nagy marék
Vöröshagyma, cikkezve, szétszálazva 1 fej
Kápia paprika, csíkokra vágva 1/2 db
Fokhagyma, aprítva 5 gerezd
Újhagyma fehér része, vékonyra szelve 1 nagy marék
Újhagyma zöldje, vékonyra szelve 1 nagy marék a tálaláshoz
Gyömbér aprítva 1 ek
Osztrigaszósz 2 ek +2 ek
Sötét szójaszósz 2 ek + 1 ek
Barna nádcukor 1 ek
Kukorica keményítő 2 ek
Világos szójaszósz 4-5 ek
Kínai főzőbor 0.5 dl
Szezám olaj 2 ek
Napraforgó olaj 0.3 dl
Tojás 4 db
Mirin 4 ek

Elkészítés:
A húst vékonyra szeljük merőlegesen a rostozattal, szinte inkább kaparjuk! Egy tálba tesszük, hozzáadjuk az osztrigaszószt, a sötét és világos szójaszószt, barnacukrot, kukoricakeményítőt.
Elkeverjük, légmentesen lefedjük és hűtőbe tesszük pácolódni.
Minden zöldséget előkészítünk, összevagdosunk, finomra aprítjuk a gyömbért és a fokhagymát is.

Nagy fazék sós vízben, éppen csak leforrázzuk a tésztát, kb. annyi ideig, míg a merevségét éppen elveszti (kb. 3 perc). Hideg vízzel lehűtjük és egy kis szezám olajjal átfényezzük.

Nagyméretű wokot olajjal felhevítünk, majd a füstölgő serpenyőben megpirítjuk a pácolt marhát. Ha szépen megpirult, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a gyömbért, majd a babcsírát. Meglocsoljuk a szójaszószainkkal (sötét és világos).
A serpenyő legyen pokoli forró! Mikor éppen összeesett a zöldség, rádobhatjuk a tésztát.
Tovább pirítjuk. Közben a tojást felverjük a mirinnel, és a fele adagot ráöntjük a piruló tésztánkra. Mikor a tojás „belesül” az ételünkbe, hozzáöntjük a felvert tojás másik felét is.
Öntünk rá egy kevés főzőbort és egy kis osztrigaszószt is.
Csepp víz is jöhet hozzá, gyorsan lefedjük, hogy kapjon a tészta egy kis párát is.

Ha a tojás imitt-amott megjelenik, rádobjuk az újhagyma zöldjét, gyorsan átforgatjuk és tálaljuk is!

Korianderes uborkasaláta

Hozzávalók 4 főre:
Kígyóuborka 1 szál (vagy 10 db snack uborka)
Kristálycukor 1 kk
Só 1 kk

A kígyóuborkát félbevágjuk, kiszedjük a magházat (ha snack uborkával dolgozunk, természetesen a magházat nem kell kivágnunk), majd hasábokra szeleteljük. Lesózzuk, cukrozzuk, majd hagyjuk, hogy egy tál fölött 10-15 perc alatt kicsöpögjön.

Dresszing:
Szezámolaj 1/2 ek
Világos szójaszósz 1 ek
Barnacukor 1 ek
Barna rizsecet (sima is jó) 1 ek
Fokhagyma 2 gerezd (felaprítva, sózva)
Chili olaj 1 ek
Szezámpaszta 1 kk

Koriander 2 csokor
Szezámmag, pirítva 2 ek

Elkészítés:

A lecsöpögött uborkákat megmossuk, és egy konyharuhán hagyjuk megszáradni.
A felületét törjük meg óvatosan egy mozsárban vagy egy nyújtófával, hogy jobban magába szívja a dresszinget. A dresszing hozzávalóit keverjük el, majd adjuk hozzá az uborkához. Bőséges korianderrel és pirított szezámmaggal tálaljuk.