Elkészítés:
Jóízű pörköltalapot készítünk a szalonnával, kolbásszal: Kipirítjuk a császárt, és kolbászt, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon hosszan pirítjuk-pároljuk a hagymát, fokhagymát, majd a paradicsompürét is. Amíg ez készül, a mangalica tarját faszénen grillezzük, ennek hiányában serpenyőben megpirítjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk.
Az időközben elkészült pörköltalapra tesszük a húst és jóízű pörköltöt készítünk, ízesítve köménnyel, fűszerpaprikával és egy kis rozéborral is.
Amíg készül a pörkölt, mangalica zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk a hosszú szemű pergős rizst és egy kis kockákra vágott burgonyát, sárgarépát is megpirítunk serpenyőben.
Ha a pörköltünk puha, de még van egy kis harapása a húsnak, hozzáadjuk a pirított rizst, az idő közben kockákra vágott hegyes erőst, TV paprikát és kockákra vágott paradicsomot, burgonyát és sárgarépát.
A rizs mennyiségének megfelelő, kétszeres mennyiségű forró húslevessel vagy könnyű alaplével felöntjük a rizses-húsos alapunkat és felforraljuk. Beletesszük a kipirított császárt és kolbászt, lefedjük, 170fokos sütőbe tesszük, míg a rizs magába issza a levet és a szaftos rizses húsunk elkészül. Kb. 30-40perc. Ez idő alatt van időnk megpirítani az enyhén paprikás lisztbe forgatott mangalicamájat, amit majd ételünk tetejére teszünk.
Azonnal tálaljuk egy jó kis savas házi salátával.

Forrás: MTVA/Főmenü
Hozzávalók:
Mangalica tarja, egészben 3500g-os darab
Mangalica máj 4db ujjnyi vastag szelet
Császár szalonna, füstölt (István gazda) 100g
Parasztkolbász (István gazda) 1/2szál
Vöröshagyma, finomra vágva 250g
Fokhagyma, aprítva 5-6gerezd
Paradicsompüré 2ek
Mangalica zsír kb. 130g
Őrölt kömény 1kk
Fűszerpaprika 3ek
Liszt 2ek
Rozébor 2dl
Rizs, pergős, hosszúszemű (Sos) 400g
Sárgarépa, karikázva 1szál
Burgonya, kockázva 3-4szem
Hegyes erős paprika 1db
TV paprika 1db
Nagy szemű paradicsom, héj nélkül 1db
Húsleves 0-8l
Só és bors
Mangalica bácskai mellé vegyes friss saláta
Elkészítés:
A csíkozott káposztát, a hagymákkal együtt besózzuk és félretesszük. A hegyes erős paprikákat lehetőség szerint faszénen egészben grillezzük, míg héjuk elfeketedik. Késsel lekaparjuk a paprika héjat, magházat eltávolítjuk, de ügyeljünk, hogy a paprika maradjon egészben!
A paradicsomot, uborkát a kívánt darabokra vágjuk és összekeverjük. Kinyomkodjuk a káposztát és a hagymákat ezt is hozzáadjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, ízesítjük az olajjal és ecettel, fokhagymával, aprított petrezselyemmel.
Rusztikus tálba tesszük a salátát, a tetejére egészben rátesszük a héj nélküli grillezett hegyes erős paprikákat.
Hozzávalók:
Koktél paradicsom, nagyon édes, félbe vagdosva 200g
Kígyóuborka, hámozóval csíkozva 1db
Fehér fejeskáposzta, csíkozva 1/4db kisebb fej
Fehér, édes salátahagyma, félfőre vágva 1kisebb fej
Lilahagyma 1kisebb fej
Fokhagyma, aprítva 1gerezd
Hegyes, erős zöldpaprika 4db
Vörösborecet 1dl
Napraforgó olaj 1dl
Petrezselyem, aprítva 1kisebb köteg
Citrom reszelt héja 1db
Só és bors
pici cukor