Konyha

Mennyei házi rétesek: meggyes mákos, sülhagymás-burgonyás

Tökéletes harapnivaló ebéd után.

Rétestészta hozzávalók és technológia:
Rétesliszt 250 g
Finomliszt 250 g
Kacsazsír / Vaj 1 ek
Tojás 1 db
Ecet 1 ek
1 cs
2-2,5 dl langyos víz

A liszteket összekeverjük és átszitáljuk. Hozzáadjuk a zsírt, a tojást és elkezdjük kikeverni. A langyos vízben elkeverjük az ecetet és a sót és ezt a keveréket adagoljuk a tésztánkhoz, amíg egy lágy, a galuskánál csak egy kicsit sűrűbb tésztát kapunk. A tésztát 2 részre osztjuk, majd lekenjük zsírral, és hagyjuk a hűtőben legalább egy órát pihenni.

Egy nagy asztalra leterítünk egy nagy lepedőt és finoman megszórjuk liszttel. A tésztát középre tesszük, ha kell először egy kicsit nyújtsuk ki nyújtófával, majd fordítsuk lefele a tenyerünket és a kezünk hátsó felével a tészta alá nyúlva kezdjük el a szélei fele kihúzni. Haladjunk folyamatosan körbe-körbe, mindig figyelve rá, hogy még hol vastag a tészta.

Amikor már átlátunk a tésztán, készen vagyunk, a vastagabb széleket körbe vágjuk le. A tésztát kinyújtás után hagyjuk 10 percet szikkadni. Pár csepp zsírral, vagy vajjal locsoljuk meg, majd indulhat a töltés.

Ha nedves tölteléket használunk, szórjuk meg a tésztánkat zsemlemorzsával, kekszmorzsával, vagy akár darált dióval is.

Elkészítés:
Meggyes-mákos töltelék:
A meggyet enyhén sózzuk cukrozzuk és hagyjuk pihenni pár percet. Közeben a mákot, porcukrot, diót és a kekszmorzsát a reszelt citromhéjjal, kevés citromlével és kacsazsírral összekeverjük. Ha megpihent a meggy, kézzel alaposan kicsavarjuk belőle a levet, majd a mákhoz adjuk és elkeverjük.
A rétes töltésnél, mikor kiszórjuk a meggyes-mákot, mozzanatosan megcsepegtetjük tejföllel és kacsazsírral is.

Sülthagymás-burgonyás töltelék:
A burgonyákat alufóliába csomagoljuk, de még csomagolás elött, alaposan sózzuk. 180fokos sütőben sütjük 180fokon 45percig, míg meg nem puhul a burgonya.
Közben kacsazsíron mélybarnára pirítjuk a félfőre vágott vöröshagymát.
A burgonya amint elkészült, megtisztítjuk, a felét villával összetörjük a másik felét kockákra vágjuk.
Összekeverjük a kétféle burgonyát a zsíros hagymával és egy kevés tejföllel.
A tejföl nagyobbik részét töltésnél pötyögtetjük a tésztára mozzanatosan.

Hozzávalók:
Meggyes mákos töltelék:
Megy, fagyasztott, magozott, kiengedve 0.5 kg
Kékmák, darált 0.5 kg
Porcukor 0.25 kg
Citrom héja reszelve 2 db
Dió, reszelve 100 g
Háztartási keksz, darált 0.2 kg
Tejföl 500 g
Cukor és só
Kacsazsír

Sülthagymás-burgonyás töltelék:
Hagyma, félfőre vágva 3-4 fej
Burgonya, sütnivaló, közepes 10-1 szem
Kacsazsír 100 g + a kenéshez
Tejföl 400 g
Só és bors