Konyha

Töltött boros sertésdagadó, velesült zöldségekkel megspékelve

Ízletes lakoma, ínyenceknek.

Fotó: MTVA/Főmenü

Elkészítés:
A dagadót vegyük ki a sóoldatból és töröljük szárazra, vágjuk a szájától a végéig úgy, hogy a vastagsága felénél legyen a pengénk, és legyen egy elég nagy zsebünk, amit meg tudunk tölteni.
Készítsük el a tölteléket:
A kenyeret áztassuk be a tejbe, amit alaposan megsóztunk előtte. Egy serpenyőben hirtelen pirítsuk le az aprított gombát, tegyük félre. Ugyanebben a serpenyőben pirítsuk ki a szalonna zsírját, a pirított szalonnát tegyük félre. A zsírban futtassuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, ha lepirult öntsük fel a fehérborral, hagyjuk, hogy újra majdnem teljesen szárazra visszapiruljon. Adjuk hozzá a sárgarépát, kockázott kápia paprikát és csak addig melegítsük, amíg épphogy össze nem esik. Addig egy aprítóba tegyük bele a tojást, a kolbászt, a hús leeső részét. Egy keverőtálba tegyük bele a húspépet, adjuk hozzá a beáztatott, kinyomkodott kovászos kenyeret, keverjük bele a zöldséget, a kipirított gombát, egy csokor fölaprított petrezselymet és a szalonna kockákat. Az egész masszát dolgozzuk össze, ha száraznak ítéljük, adagoljunk hozzá a tejből, ha esetleg túl nedvesnek, akkor adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát.
A dagadóba „zsebet vágunk”, kívül-belül megborsozzuk, majd alaposan légmentesen töltsük meg a keverékkel. Az előkészített zöldségeket tegyük egy hőálló tálba, kevés kacsazsírral átfényezzük őket, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a maradék alaplével. Tegyük a tetejére a húst, és tegyük a 180 fokos előmelegített sütőbe. Hagyjuk, hogy megpuhuljon a hús teljesen, kb. 2 óra alatt. A körülötte lévő zöldségeket félidőnél vegyük ki és tegyük félre tálalásig.

Amikor megpuhult a húsunk tegyük egy tálra és hagyjuk pihenni. A kisült boros szaftot szűrjük le, tegyük serpenyőbe, picit redukáljuk. A zöldségeket egy másik serpenyőben (zsiradékot már ne adjunk hozzá) megpirítjuk, majd fölöntjük még egy kevés borral, hozzáadunk egy csokor fölaprított friss petrezselymet. A szaftot a zöldségekkel és a szeletelt hússal tálaljuk.

Hozzávalók:

Sertés dagadó 1 kg-os
Sóoldat 6%

A töltelékhez:
Sertés dagadó leeső része 0,2 kg kb
Kovászos kenyér 3 szelet kockára vágva
Tej 1,5 dl
Fokhagyma 2-3 gerezd
Kolozsvári szalonna kockázva 0,1 kg
Kolbász 1 szál (kb. 0,1 kg)
Barna csiperke 0,5 kg
Sárgarépa 2 szál
Kápia paprika 1 db
Tojás 1 db
Petrezselyem 1 csokor
Zsír 3-4 ek
Fehérbor 0,5 l

Zöldségek:
Aprószemű burgonya 0,5 kg
Zellergumó 1 kisebb fej
Fehérrépa 3 szál
Sárgarépa 2 szál
Fokhagyma 1 fej
Salotta hagyma 3-4 kisebb fej
Petrezselyem 1 csokor