Konyha

Ropogós saláta rokfortos öntettel és csirkemellcsíkokkal

Csempésszünk be a hétvégi ebédek vagy vacsorák közé egy ilyen finom salátát. A zöldek fogyasztása ősszel is különösen ajánlott, hiszen az átmeneti idő miatt könnyen megfázhatunk, és szükségünk van a vitaminokra. Különösebb nehézség nélkül könnyen és gyorsan el tudjuk készíteni, a hozzávalókat pedig akár variálhatjuk az otthon található ételekkel is.

Hozzávalók

  • jégsaláta
  • 25 dkg csirkemell
  • citrom
  • koktélparadicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 1 db lila hagyma
  • mogyoró, dió, tökmag

Az öntethez:

  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • pár szál snidling
  • 50 ml író
  • 25 g rokfort
  • 1 db fokhagyma
Fotó:Freepik/freepik

Fotó:Freepik/freepik

Elkészítés

A lila hagymát, koktélparadicsomot, uborkát, paprikát, salátát megtisztítjuk. A hagymát apró darabokra vágjuk, a koktélparadicsomokat félbe, az uborkát vékony szeletekre, a paprikát hosszú csíkokra. A csirkemellet klopfoljuk, csíkokra vágjuk, bekenjük olívaolajjal, és sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben sütjük. Körülbelül 8-10 perc alatt pirulósra sül. Ügyeljünk arra, hogy többször forgassuk meg a hússzeleteket. Az öntet összes hozzávalóját tegyük egy tálba, és jól keverjük össze. A nagyobb darabokra vágott salátához adjuk hozzá a többi zöldséget, a csirkemellet, végül locsoljuk le az öntettel. A tetejére dobjunk diót, mandulát és mogyorót.

Ezt az ételt tökéletesen kiegészítheti egy aromásabb pohár bor. És hogy miért ne könnyű bort válasszunk? Bár alapvetően a salátákhoz tökéletesen passzolnak a könnyebb fajták, azonban most a rokfortos öntet meghatározza ennek az ételnek az ízvilágát. Ez a híres francia márványsajt megkívánja az erősebb, illatosabb borokat, ezért vagy egy édes fehér desszertbort válasszunk, például szamorodnit, vagy még inkább aszút vagy portóit. Mindkettő megfelelően ellensúlyozza a sajt erős ízvilágát.