
Fotó: MTVA
Elkészítés:
A sütőtök héját eltávolítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a magját egy kanállal kikaparjuk.
Sütőtök alapléhez a tök kikapart magját és a levágott héját egy edénybe tesszük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, majd 10-20 percig csendesen forraljuk, majd letakarva, félrehúzva a tűzről pihentetjük, mint egy teát 15-20 percig. (közben kevés tökmagolajon pici sóval megpirítom serpenyőben a tökmagot, amivel tálalásig nincs több dolog.) Míg pihen a tök alaplé, a tök „nyak” részéből apró és nagyobb kockákat vágunk.
A megpihent tökalaplevet leszűrjük, és a tök magházát rejtő részét beleturmixoljuk. Hagyjuk újabb pár percig pihenni, majd leszűrjük a már kész, mély sütőtök ízű levünket.
Ha elkészültünk, a salottahagymát is finomra vágjuk, majd kevés olíván lassan „izzasztjuk”, míg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a rizottórizst, sózzuk, majd felöntjük a fehérborral. Teljesen szárazra visszapároljuk, ekkor az apróra vágott sütőtököt is hozzáadjuk. Pár perc pirítás után adjuk hozzá az első adag tök alaplevünket, amit igyekezzünk a rizs mellett forrón tartani. 16-18 percig pároljuk a rizst, amit apránként öntögetünk fel a lével, közben kóstoljuk, és ha szükséges sózzuk.
Időközben egy serpenyőben kevés olíván megpirítjuk a nagyobb kockákra vágott sütőtökünket is. Szánjunk erre 5-10 percet, míg a tökünk megpuhul, de még van tartása, közben ízesítjük sóval természetesen, és egy pici cukorral.
Ha már majdnem kész a rizsünk és krémesen szaftos, a szemek bedagadtak, félrehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és vajkockákat. Elkeverjük, a rizs állaga legyen ekkor már szinte főzelékszerűen krémes. A rizst 2-3 percig pihentetjük, az aprított zöldborsot fölaprítjuk, és közvetlenül tálalás előtt a rizottónkhoz adjuk, majd tálalunk is.
Lapostányérba szedjük a rizst, a tetejére bőségesen hintünk az idő közben pirított tökkockákból, megszórjuk tökmaggal és meglocsoljuk pár csepp tökmagolajjal.
Hozzávalók:
Sütőtök kockákra vágva 10-15 dkg
Sütőtök 6-8 dkg
Savanyított zöldbors, finomra vágva 1 kk
Salotta hagyma, finomra vágva 4 ek
Rizottó rizs 16 0g
Sütőtök alaplé 1.5 l kb.
Tökmag, pirítva 4 ek
Comté sajt, finomra reszelve 6-8 dkg
Vaj, hidegen, kockákra vágva 5-6 dkg
Fehérbor, száraz 1.5 dl
Tökmag olaj, ízlés szerint
Olíva olaj 1 dl kb.
Só
cukor