Konyha

Rákóczi túrós új köntösben

Örök klasszikus egy egészen új elgondolásban.

 

Elkészítés:
A sárgabarack lekvárhoz a barackokat cikkezzük. Egy lábosban rászórjuk a cukrot, ráfacsarjuk a citrom levét, és lassan, alacsony lángon elkezdjük főzni. A zselatinlapokat jeges vízben, 10 percre beáztatjuk. Amikor a barackok elkezdik kiengedni a levüket, és megpuhulnak, levesszük a tűzről. Ne főzzük túl, tartsa meg lekvárunk a természetes színét. A meleg lekvárba keverjük simára a kinyomkodott zselatinleveleket, majd turmixoljuk simára.
A készre turmixolt sárgabarack pürénkből öntsünk 40 grammot a formák aljába, majd tegyük azonnal hűtőbe, vagy akár mélyhűtőbe. A maradék barackot tegyük egy habzsákba.

A túrókrémhez törjük át a túrót, reszeljük bele a citrom héját, kaparjuk bele a vanília kikapart magját, adjunk hozzá 1 csipet sót. A tejszínünkből egy keveset tegyünk fel melegedni a kristálycukorral, a zselatinlapokat áztassuk addig jeges vízbe. A meleg tejszínben oldjuk fel a zselatint, majd szűrjük le. A leszűrt tejszínhez adjuk hozzá a maradék tejszínt, majd keverjük el a túrónkkal. Hogy teljesen egynemű, krémes tölteléket kapjunk, turmixoljuk az egészet simára.
A kész krémet öntsük az időközben kidermedt baracklekvárunkra, egy cukrászspatula segítségével simítsuk el a tetejét, tegyük be a formát újra a mélyhűtőbe.

Amíg dermed a desszertünk, készítsük el a mandulás kekszmorzsát. Ehhez a száraz alapanyagoakt keverjük össze, majd morzsoljuk bele a hideg vajat, tegyük 10 percre a hűtőbe. A sütőnket addig melegítsük elő 190 fokosra.

Az olasz meringue-hez a cukrot egy kevés vízzel kezdjük el forralni, a szirupunknak 118 fokosnak kell lennie. Amikor eléri a 110 fokot, kezdjük el felverni a tojásfehérjét. 118 fokosan lassan, folyamatos verés mellett adagoljuk a cukorszirupot a tojásfehérjéhez, és verjük addig, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl.

Amíg felverődik az olasz habcsókunk egy sütőpapírral bélelt tepsire öntsük ki a morzsát és 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. Sütés előtt reszeljünk rá egy kevés citromhéjat és forgassuk össze.

Összeállítás:
Egy tányérra fészekformában tegyünk az olasz meringue-ből, a tetejét itt-ott zsebsárkánnyal égessük meg. A fészek közepébe szórjunk a morzsából, a közepébe nyomjunk egy keveset a baracklekvárból, ültessük rá a kihűtött rákóczi túróst.
A maradék túrókrémünket verjük fel, tegyük habzsákba, a rákóczi túrós tetejére nyomjunk belőle, majd nyomjunk rá pár helyen sárgabaracklekvárt is. Szórjuk meg az egész tetejét is a morzsával.

Fotó: MTVA/Nagy Gábor Tamás

Hozzávalók:
Mandulás streusel:
Finomliszt    100 g
Mandulaliszt    100 g
Kristálycukor    100 g
Só    1 csipet
Vaj    100 g
Citrom héja    ½ db

Sárgabarack „lekvár”:
Sárgabarack    500 g
Citrom    1 db leve
Kristálycukor    100 g
Zselatin    6 g

Olasz meringue:
Tojásfehérje    100 g
Kristálycukor    200 g

Túrókrém:
Tehéntúró áttörve    500 g
Vanília    1 rúd kikapart magja
Citrom héja, leve    1 db
Kristálycukor    150 g
Tejszín    450 g
Zselatin    9 g
Aszalt sárgabarack, apró kockára vágva    150 g