Konyha

Házi tortillachips, kukoricás marharaguval tejföllel és sajttal

Ízletes nassolnivaló otthoni filmnézéshez, vagy a barátok fogadásához.

Elkészítés:
Házi tortillachips:
A kukoricadarát és a kukoricalisztet összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, sót és kb. a víz felét. Elkeverjük, csirízes, túlvizezett állagot kell kapjunk. Hagyjuk pihenni 10-20percet, hogy a dara alaposan megszívja magát. A pihenő után hozzákeverjük a lisztet a parmezánt, a sót és a kukoricacsíra olajat. Alaposan összedolgozzuk és apránként öntögetünk hozzá még vizet, míg állaga lágy, nem tapadós, formázható tészta nem lesz. Ha kész, szorosan fóliába csomagoljuk és hagyjuk pihenni 30percet. Ha megpihent a tészta, tetszőleges méretű, formájú lapokat nyújtunk belőle, amit forró serpenyőben előpirítunk. Nagy segítség egy tésztagép pláne, ha extrém mennyiségű chipset készítünk! Az előpirított chipseket tepsire vagy rácsra téve sütőben, 140 fokon süssük 10-15 percig, míg megszárad. Bármire használhatjuk, bármilyen módon fűszerezhetjük!

Marharagu:
Nagyméretű serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott szalonnát és a darált marhát. Ha megpirult a hús, vegyük ki a serpenyőből és a fennmaradt zsíron pároljuk meg a finomra vágott édeshagymát és a fokhagymát. Adjunk hozzá egy kanál paradicsompürét, majd tegyük hozzá az aprított chiliket. Adjunk hozzá egy kis fehérbort. Tegyük vissza a húst, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, fahéjjal, pároljuk teljesen szárazra. Adjunk hozzá egy kevés paradicsomkonzervet, öntsük fel vízzel és lassan pöszögve (fedő nélkül) pároljuk készre 50-60perc alatt. Utolsó 20percben, egy cső friss kukoricáról vágjuk le a szemeket, aprítsuk kisebb darabokra és a leszűrt babbal együtt adjuk a majdnem kész marhához.

Guacamole:
Az avokádót megtisztítjuk, magját eltávolítjuk, majd az összes hozzávalóval együtt turmixba tesszük. Ízesítjük a sóval és a fűszerekkel, majd selymes simára és meglehetősen pikánsra ízesítjük. Mélyen zöld, kenhető, homogén állagot kell kapjunk. Tálaláskor a chipset egy tányérba halmozzuk, bőségesen teszünk rá a húsraguból, majd meghintjük reszelt cheddar sajttal. Sütőben éppen csak ráolvasztjuk a sajtot a ragura és a chipsre. Majd utolsó pillanatban bőségesen teszünk rá guacamole szószt és tejfölt (sózva, borsozva, felütve egy kis maradék krémsajttal), illetve pár karika savanyú jalapeno paprikát.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Tortilla:
Kukorica liszt 100g
Kukorica dara, bio 100g
Kenyérliszt (BL80) 250g
Parmezán por 20g
Kukoricacsíra olaj 2 ek
Só 2kk
Cukor 1kk
langyosvíz kb. 3dl
szódabikarbóna 1kk

Marharagu:
Kukoricacsíra olaj 3-4ek
Darált marhahús 250g
Bacon szalonna, aprítva 100g
Fehérbor 1.5dl
Édes fehérhagyma, aprítva 2kisebb fej
Fokhagyma, aprítva 5-6gerezd
Édes chili paprika 2kisebb darab
Vörösbab konzerv 1-2marék
Fahéj 1csipet
Kukorica, friss 1cső
Paradicsompüré 1ek
Paradicsom konzerv 100g
Erős chili, aprítva
Szerecsendió, frissen reszelve
Bors, frissen őrölve

Guacamole szósz:
Avokádó, friss, érett 3db
Philadelphia krémsajt 125g/1doboz
Tejföl 3-4ek
Fokhagyma 3gerezd
Cayene bors 2-3csipet
Lime leve és héja 2db
Koriander 1kisebb köteg
Koktélparadicsom 4-5db
Kukorica csíra olaj 3-4ek
chili
Só és frissen őrölt bors

Tálaláshoz tegyünk sok cheddar sajtot, tejfölt és ízlés szerint jalapeno paprikát!