Konyha

Rácponty, a mennyei halvacsora

Lecsós különlegesség a dolgos hétköznapokra!

Elkészítés:
Pontyfilé és mártás:
A pontyot megtisztítjuk és kifilézzük, a filéket sűrűn beirdaljuk, majd szép nagy „ponty steak” szeleteket vágunk belőle. Alaposan besózzuk és hagyjuk pihenni, míg a mártást elkészítjük:
A ponty fejből eltávolítjuk a kopoltyút és a szemeket, majd kettévágjuk. A gerincről levágjuk az uszonyokat és feldaraboljuk.
Kisebb, szélesebb fazékba tesszük a pontycsontot, öntünk rá egy kis fehérbort, majd annyi vizet, hogy pont ellepje. Ízesítjük babérral, vörös és fokhagymával, petrezselyem zölddel, pár karika citrommal és fehérborssal. Felforraljuk, csendesen forrdogálva főzzük 20percig, majd pihentetjük további 20percig.
Leszűrjük.
Mártás:
Kevés kacsazsíron finomra vágott salottahagymát pirítunk, megsózzuk, majd egy kevés fehérborral felöntjük. Ha szárazra pirult, öntünk rá egy kis pontyalaplevet, majd a zsírt a tetején meghintjük fűszerpaprikával. Alaposan kiforraljuk és egy vékony lisztes-tejszínes habarással besűrítjük (hőkiegyenlítéssel!) és készre főzzük a mártásunkat. Ha kész a mártás, pár csepp citrommal frissítsük és félretehetjük tálalásig.

Lecsó:
Jóízű lecsót készítünk a hozzávalókból: A kockákra vágott szalonnát és kolbászt kipirítjuk kevés kacsazsíron. Ha ropogósra pirult, kivesszük a szalonna és kolbász pörcöt és tálalásig félre rakjuk. A kipirult zsiradékon megpároljuk a félfőre vágott hagymát és fokhagymát. Rádobjuk a héj nélküli, kockázott paradicsom harmadát és kisebb háromszögekre vágott tv, hegyes erős és kápia paprikát, majd meghintjük fűszerpaprikával.
Összepároljuk, és ha ressre készült a paprika, lehúzzuk a tűzről és a maradék paradicsomot is hozzákeverjük, ekkor már ne forraljuk! Tálalásig félretehetjük.
Tálalás:
Lehet nagy edényben készíteni, vagy kisebb porcelánokban, adagonként is.
Sütnivaló burgonyát 3-4mm vastag szeletekre gyalulunk és rétegezzük az edény aljára. Egyenletes vastagságban terítünk rá a lecsóból, majd egy újabb szelet burgonyát rétegzünk a tetejére, majd még egy kevés lecsót pakolunk rá. Alufóliát terítünk rá és 190 fokos sütőbe téve elősütjük 20-30 percig.
Közben a besózott ponty steaket vékonyan paprikás lisztbe hempergetjük és forró serpenyőben minimális kacsazsíron körbe pirítjuk, elősütjük. Fontos, hogy a közepe még nyersen maradjon. Ha elkészült a lecsós burgonya, kivesszük a sütőből és egy-egy ponty steaket teszünk a tetejére. Az egészet meglocsoljuk a paprikás-tejszínes pontymártással. Visszatesszük a sütőbe (200 fok) további 15 percre, míg a ponty átsül.
Fogyasztás előtt meghintjük a pirult szalonna és kolbász kockákkal, nagy kanál tejfölt teszünk rá és friss újhagymát.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Ponty, egész, pikkelyes Balatoni sudár 1db 2kg-os
Fehérbor(száraz) 2*1dl
Babérlevél 1db
Vöröshagyma 1db
Fokhagyma 5-6gerezd
Petrezselyem 1kisebb köteg
Citrom 1db
Fehérbors, egész 15szem
Salottahagyma, finomra vágva 4kisebb fej
Kacsazsír 2ek
Fűszerpaprika 2ek
Tejszín 30%-os zsírtartalmú 3dl
Liszt 2ek

Lecsó:
Kolbász, István gazda, kockákra vágva 1/2szál
Császárszalonna, Istvángazda, kockákra vágva 100g
Kacsazsír 2ek
Vöröshagyma, félfőre vágva 2közepes fej
TV paprika 2db
Kápia paprika 2db
Hegyes erős 2db
Veresi Rozi paradicsom, héj nélkül, kockákra vágva 2db
Fűszerpaprika 2ek

Tálaláshoz:
Burgonya, sütni való 6-8szem
Tejföl, vastag, zsíros
Újhagyma zöldje, karikákra vágva 3szál
Liszt 100g
Fűszerpaprika 1ek
Kacsazsír 2ek