Konyha

Csokoládé tarte törökmogyoró-habbal, egy falat mennyország

Vendégváró desszert a Főmenü konyhájából!

Csokoládé tarte alap:
Finomliszt    185 g
Kakaópor    20 g
Porcukor    85 g
Kukoricakeményítő    50 g

Hideg, kockázott vaj    130 g
Tojás    1 db

A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a kockázott hideg vajat és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk belőle. Lapos koronggá nyomkodjuk, szorosan körbefóliázzuk, és hagyjuk a hűtőben pihenni. Sütőpapíron kinyújtjuk, 180 fokos sütőben vakon (letakarva, lesúlyozva) készre sütjük, kb. 15 perc alatt.

Dulce de leche:
Sűrített tej    250 g
Cukor    130 g
Só    5 g

A cukorból gesztenyeszínű karamellt készítünk. Közben melegítjük a sűrített tejet. A kész karamellt felöntjük a meleg sűrített tejjel, hagyjuk, hogy felbugyogjon, és alaposan elkeverjük, sózzuk. Ha maradnak cukordarabok, ne aggódjunk, el fognak olvadni. Levesszük a tüzet és lassan a felére redukáljuk a krémet.

Fotó: MTVA/Főmenü

Csokoládé ganache:
Tejszín    220 g
Tej    45 g
70%-os csokoládé    170 g
54,5%-os csokoládé    50 g 
Vaj    45 g

A tejszínt, a tejjel felmelegítjük, nem forraljuk fel, megvárjuk, amíg gőzölögni kezd. Közben egy tálban kimérjük a csokit a sóval. Leöntjük a forró tejes-tejszínes keverékkel. Hagyjuk állni 1 percet, majd simára keverjük. A kockára vágott vajat simára keverjük benne.

Mogyoró mousse:
Mogyorópaszta    100 g
Tejszín    200 g
Dulce de Leche    50 g

A tejszínből könnyű habot verünk, enyhén sózzuk. Összeforgatjuk a mogyorópasztával és a dulce de lechevel, hagyjuk a bőrén letakarva kihűlni.

Díszítéshez:
Kakaópor

Összeállítás:
A kisült tésztát hagyjuk kihűlni, majd beleöntünk 150 grammot a dulce de leche-ből. Pár perc alatt hagyjuk megdermedni, majd felöntjük a ganache-sal. Hűtőben 2 óra alatt kidermesztjük.
Szeletekre vágjuk, egy quenelle mogyoróhabbal tálaljuk, ha szeretnénk, leszórjuk kakaóporral.