Konyha

Csirkesupreme diós lencsesalátával és zsályás sült zellerrel

Ezzel a különleges és egészséges recepttel aligha lehet mellé nyúlni!

Fotó: MTVA

Elkészítés:
A zellereket meghámozzuk, a leveket feltesszük egy kevés vízzel főni. A maradék zellert ujjnyi szeletekre vágjuk, formázzuk, a leeső részeket a lébe dobjuk. Ha felforrt a lé, leszűrjük és visszatesszük egy lábosban sóval, a kész zellerszeleteket 6-8 perc alatt fogkeményre főzzük.
A lencsét feltesszük alaposan főni, egy fej vöröshagymával, és 2-3 gerezd fokhagymával. Amikor már kezd puhulni, alaposan megsózzuk a vizet, és puhulásig főzzük a lencsét. Amíg fő, aprítsuk fel a lencsesaláta maradék hozzávalóit. A sárgarépát reszeljük le nagylyukú reszelőn, az angol zellert hámozás után vágjuk vékony szeletekre (ha nagyon vékonyra szeljük, nem szükséges hámozni). Az újhagymát a zöld részekkel együtt vágjuk vékony karikákra, a petrezselymet aprítsuk durvára a rukkolával együtt. Az összes zöldséget keverjük össze egy tálban, egy másik tálban készítsük el a dresszinget: cukor, só, vöröshagyma, a narancs levét facsarjuk ki, reszeljük bele a héjat és dobjuk bele a kockázott zöldalmát. Adjuk hozzá az olíva olajat, magos mustárt és almaecetet, keverjük az egészet simára. Szűrjük le a lencsét, hagyjuk, hogy kicsit kihűljön, még langyosan keverjük el a dresszinggel.
A csirkét sózzuk, borsozzuk, tűzforró serpenyőben kérgezzük mindkét oldalát, majd a 150 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 további percet a vajjal, kakukkfűvel.
A sütőből kivéve tegyük rácsra pihenni, amíg pihen az előfőzött zellert pirítsuk le egy serpenyőben, dobjunk mellé pár levél zsályát, azzal aromatizáljuk.
A dresszingbe áztatott lencséhez hozzákeverjük az összevágott zöldségeket és a rukkolát, és a pirított diót.
A csirkét a zellerrel és a lencsével tálaljuk.

Hozzávalók:
Csirkesupreme    4 db
Oliva olaj    2-3 ek
Só, frissen őrölt bors
Kakukkfű    3-4 ág
Fokhagyma    3-4 gerezd, csak megroppantva
Vaj
Lencse vegyesen    300 g
Sárgarépa    2 szál
Angol zeller    3 szál
Magos mustár    1 tk
Olíva olaj    3 ek
Almaecet    1 ek
Zöldalma    1 db
Narancs leve, héja    1 db
Újhagyma    4-5 szál
Lencsecsíra    1 marék
Petrezselyem    1 csokor
Dió    0,2 kg
Rukkola    1 marék
Zellergumó    2 db
Zsálya    1 csokor
Kristálycukor    1-2 ek
Só    1 ek
Napraforgó olaj    0,5 l