Konyha

Mangalicával és gombákkal töltött vajtök, megbolondítva kapros tökmártással

Könnyed, de mégis laktató étel az ősz ízeivel.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
Egy kisebb darab mangalica tarját gazdagon sózunk, borsozunk, majd zsíron körbepirítjuk. Dobunk mellé egy kis fokhagymát, kakukkfüvet, öntünk alá egy kis vizet, és 170-180 fokos sütőbe téve egy óra alatt vajpuhára sütjük.

Közben a kisebb darab vajtököket meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, magházat kikaparjuk.
A héjat, magházat egy kisebb fazékba tesszük dobunk mellé fokhagymát, hagymát, kapor és petrezselyem szárat is. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, lefedjük, felforraljuk, 10 percig főzzük, majd 10 percig pihentetjük végül leszűrjük a már kész „tökteánkat”.

A vegyes gombákat kockákra vágjuk, a csiperkét nagylyukú reszelőn lereszeljük (kb. egy maréknyira lesz szükségünk).
Kevés füstölgő olajon hirtelen pirítjuk a gombát. Ha szépen megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott salottát, fokhagymát, fehér vermutot és alaposan átpároljuk. Ízesítjük rengeteg aprított petrezselyemmel, majd hozzáadunk egy kevés párolt rizst.

Az időközben megsült tarját kézzel nagyobb darabokra tépkedjük, a zsírosabb részeket eltávolítjuk. (A pecsenyelevet nyugodtan hozzáönthetjük a töltelékhez.)

A csipkedett húst a gombás rizshez keverjük és ezzel el is készült a töltelékünk.
A felezett vajtököket forró serpenyőben egy kis vajon enyhén megpirítjuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, enyhén sózzuk, borsozzuk, megtöltjük gazdagon a töltelékkel, és előmelegített 180 fokos sütőben sütjük 15-20 percig, míg a tök megpuhul, a töltelék átforrósodik. Utolsó 10 percben bőségesen meghintjük reszelt sajttal, amit ráolvasztunk.

Bőven van időnk a mártást elkészíteni:
Kevés kockákra vágott vajtököt egy kis finomra vágott salottával vajban megpárolunk. Sózzuk, borsozzuk. Öntünk rá egy kis vermutot, szárazra pirítjuk, majd az időközben elkészült „tökteából” is merünk rá. Kiforraljuk.
Turmixba tesszük, minimális tejfölt adunk hozzá, és selymesre turmixoljuk.
Kevés citromlével ízesítjük. Extrém mennyiségű kaprot adunk hozzá tálalás előtt, és további tejfölt is, ha jólesik!

Hozzávalók:
Mangalica tarja, egész 1 kg
Mangalica zsír 2 ek
Fokhagyma 1 fej
Kakukkfű, friss 4-5 szál
Vajtök, kisebbek 2 db
Vöröshagyma 1 fej
Kapor 2 nagy köteg
Petrezselyem 2 nagy köteg
Gombák vegyesen:
vargánya, shitake, ördögszekér, laska, stb… 700 g
Csiperke, fehér 200 g
Salotta hagyma, finomra vágva 6-7 fej
Fokhagyma, aprítva 5-6 gerezd
vaj 150 g
Párolt rizs 50 g rizsből készítve
Nolly Prat vermut 2-3 dl
Citrom 1 db
Tejföl ízlés szerint
Sajt, Old hollander ízlés szerint
Só és frissen őrölt bors