Konyha

Sajtos rakott karfiol tejfölhabbal és zöldfűszeres morzsával

Egy gyorsan elkészíthető könnyed, húsmentes étel a hétköznapokra.

Fotó: MTVA

Elkészítés:

A karfiolt és a burgonyát előkészítjük, mindkettőt vékony szeletekre vágjuk. Az egész szeleteket félre tesszük. A vajat megolvasztjuk egy lábosban a karfiol torzsáját és leeső részét hozzáadjuk, megszórjuk a liszttel és világos barnára pirítjuk. Felöntjük a tejjel, sózzuk, belereszelünk szerecsendiót és 10-12 perc alatt lassan gyöngyöztetjük, amíg besűrűsödik kicsit és elveszíti a nyers lisztízt.

Aprítóba teszek petrezselymet, karfiol levelet és pankómorzsát, aprítom.
Amíg fő a karfiolos besamel egy hőálló tálat kikenünk olíva olajjal és a durvára vágott zöldfűszerekkel összekevert pankóKönnyed étel a hétköznapokramorzsával megszórjuk az edény alját és oldalát.
Meghámozom a burgonyát, vékony szeletekre vágom, nem mosom le, mert a keményítő tartalmára még szükség van!

A sajtokat vékony lyukú reszelőn lereszelem, egy részük a besamelbe, másik része pedig a tetejére kerül majd.

Botmixerrel simára turmixoljuk a besameles karfiolt. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a két féle sajtnak a bő felét.

Elkezdjük a karfiolszeleteket elfektetni a tálban, alaposan sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük a sajtos krémmel, ezt addig ismételjük, amíg a karfiolunk elfogy. A legfölső réteg egy vékony réteg burgonya. Az egészet óvatosan lenyomjuk, a maradék besamelt ráönjük, majd a maradék sajtot összekeverjük a maradék zöldfűszeres morzsával és az egész tetejére szórjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt puhára sütjük, majd fólia nélkül grill fokozaton további 10 percig pirítjuk.

A tejfölhabhoz felmelegítek ½ dl tejszínt, a hideg vízben 10 percre beáztatott zselatint lassan felolvasztjuk. A tejszín felületét megszórom a pirospaprikával, óvatosan elkeverem, majd hagyom, hogy 2-3 percet ázzon. Jöhet bele a papírtörlőn is átitatott zselatin, sózom. Leszűröm egy tálba, mert a legkisebb csomó is elakadhat a szifonban. Hozzákeverjük a tejfölt. Simára keverjük az egészet, még adok hozzá egy csipet sót. Szifonba töltjük 2 ½ dl folyadékhoz 1 patront használok, ha nagyobb a szifon és több a folyadék, 2 patronnal habosítunk. Alaposan felrázom, tálalásig a hűtőben tartjuk.

Hagyjuk kicsit kihűlni, tálaláskor nyomunk rá a tejfölhabból.

Hozzávalók (4 főre):

Karfiol 1 fej 0,7 kg
Burgonya 0,4 kg
Vaj 2 ek
Finomliszt 1 ek
Tej 600 ml
Füstölt sajt (keményebb típusú), reszelve 100 g
Alpesi sajt (keményebb típusú), reszelve 100 g
Pankó morzsa
Petrezselyem, kakukkfű, zsálya
Só, bors, teáskanálnyi szerecsendió

Tejföl (zsíros) 200 g
Pirospaprika 1 tk
Zselatinlap 1 db
1/2 dl tejszín