Konyha

Mennyei ropogós "Fish and Chips" házi remoulade-mártással

Egy igazi street food étel, amit otthon is nyugodtan elkészíthetünk.

Forrás: MTVA/Főmenü

Elkészítés:

Remoulade-mártás:

A tojássárgájából és az olajból majonézt készítünk. Mikor kész az emulzió ízesítjük mustárral, citromlével és héjjal, kaporral, snidlinggel, petrezselyemmel, savanyú uborkával, lilahagymával.

 

Sült burgonya:

A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk, több váltás vízben megmossuk, és enyhén sós vízben vajpuhára, szinte mállósra főzzük. Kivesszük a vízből és konyharuhán hagyjuk szárazra hűlni.

A mogyoróolaj egy részét 120 fokra melegítjük és ebben az olajban „szőkére” sütjük a burgonyát. Hagyjuk lecsepegni, és sütőpapírral bélelt tepsire kiterítve, mikor már langyos betesszük a hűtőbe.

(Fagyasztóba is tehetjük, és ha megfagyott, dobozokba ömlesztve tároljuk, hogy mikor csak kell, rendelkezésre álljon.)

Tőkehal:

Összekeverjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a tojást, csipet sót, a sört és sűrű tésztát keverünk belőle.

Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hagyjuk picit erjedni és összeérni a masszát.

Másnap a tőkehalat filézzük, daraboljuk és készítünk egy 10%-os sóoldatot.

A halfiléket beletesszük és hagyjuk pihenni benne 10 percet, majd kivesszük és szárazra töröljük.

Sütés előtt lisztbe forgatjuk, majd a sörtésztába mártjuk (amibe egy zacskó sütőport szórtunk, hogy még ropogósabb legyen a bundánk).

Forró, 160 fokos olajban sütjük aranysárgára és azonnal, a forró sültburgonyával, remoulade mártással tálaljuk, amit viszont másik olajban 190 fokon sütünk aranybarnára.

 

Hozzávalók:

Tőkehal    8 db, kb. 12 dkg-os vastag „hasáb”

Duplanullás, pizzaliszt    150 g

Rizsliszt    75 g

Tojás    1 db

Búzasör    1-2 dl

Sütőpor    1 csomag

Burgonya, sütnivaló (nagyméretű)    1 kg

Mogyoróolaj    1.5 l

 

Remoulade-mártás:

Tojássárgája    3 db

Napraforgóolaj    2.5-3 dl

Mustár, dijoni    1 ek.

Kapor, aprítva    1 köteg

Petrezselyem, aprítva    1 köteg

Snidling, aprítva    1 köteg

Lilahagyma, finomra vágva    1 fej

Citrom leve és héja    1 db

Cornichon uborka, karikákra vágva   1 marék

Frissen őrölt bors