Konyha

Sütőtökös ízek

Itt van újra a kedvenc csemegénk, a sütőtök, amely amellett, hogy rettentő finom, rendkívül egészséges is. Tele van C-vitaminnal, így erősíti az immunrendszerünket, rengeteg kálium van benne, ezért ha sokat sportolunk, akkor szintén elengedhetetlen. E- és A-vitamin-tartalma szebbé varázsolja a bőrünket, és a látásunknak is jót tesz. Magas a rosttartalma, és pótolja a nyári gyümölcsök vitamintartalmának egy részét, ezért érdemes belőle sokat fogyasztani. Édeskés íze miatt a fogyókúrázóknak pedig tökéletesen pótolja a desszertet.

Sütve egyszerűen mennyei, de készíthetünk belőle sütőtök krémlevest, salátát, cukormentes ivólét, süteményt.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Bébispenótos sütőtök saláta

Hozzávalók

  • 1 db kisebb sütőtök
  • gyömbér
  • tökmag
  • tökmagolaj
  • dió
  • bébispenót
  • szerecsendió

Elkészítés

Megtisztítjuk a sütőtököt, egy kanállal kiszedjük belőle a magokat, felkockázzuk, és már mehetnek is be a sütőbe. 200 fokon kb. 40-50 perc alatt készen is van. Ezután egy tálba beletesszük a bébispenótot, a sült kockáinkat, meglocsoljuk tökmagolajjal (persze módjával), reszelünk rá egy pici gyömbért, szerecsendiót, és megszórjuk pirított tökmaggal és dióval. Könnyű, tápláló és hihetetlenül egészséges finomság.

Sült tök

Mi sem egyszerűbb. Megmossuk, félbevágjuk, kikanalazzuk belőle a magokat, amiket feltétlenül pirítsunk meg. Betesszük a sütőbe, és 200 fokon 50 perc alatt készen is van. Ha szeretnénk, akkor fűszerezhetjük is. A kakukkfű és a rozmaring tökéletesen illik hozzá. Vágjuk őket apró darabokra, reszeljünk rá 2-3 gerezd fokhagymát, és locsoljunk rá tökmagolajat. Simán és fűszerezve is isteni. Tökéletes vendégváró falatkáknak is.

Melyik tök a legfinomabb?

A piacokon általában a hosszúkás tökökkel találkozunk, azonban a másik fajta, azon belül is a nagydobosi sütőtök legendásan finom. A súlya általában 6 és 12 kg között mozog, erős csumájának és koronásnak kell lennie. A koronás azt jelenti, hogy a tök másik felén a virágnak ott legyen a bibéje. Kinézetét tekintve olyan, mint egy korona, innen ered a neve. A tök választása kicsit hasonló a dinnyééhez: nézegetjük, kopogtatjuk, és igyekszünk a legjobbat választani. Ez az a tulajdonság, amit csak évek rutinjával lehet megszerezni. Egykor a nagydobosi tököt még a New York-i tőzsdén is jegyezték, olyan híres volt. Akkoriban egy billoggal meg is jelölték, így mindenki tudta, hogy honnan is származik az a bizonyos tök. Nagydobos egyébként a Nyírség keleti csücskében, a Kraszna folyó bal partján helyezkedik el, Mátészalkától 16 km-re.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Pikáns sütőtök krémleves

Hozzávalók

  • 1 db nagyobb sütőtök
  • 6 dl tej, tejszín, kókusztej
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • narancs
  • gyömbér
  • tökmag
  • tökmagolaj
  • méz
  • alma
  • sárgarépa
  • szerecsendió
  • só, bors
  • póréhagyma

Elkészítés

Kétféleképpen szokták elkészíteni a sütőtök krémleves alapját. Vagy megpárolják a sütőtököt, vagy ebben az esetben is megsütik. Véleményem szerint a sült változat sokkal jobb, mert koncentráltabban fogjuk érezni a tök ízét. Tehát körülbelül egy óra alatt meg is sül a sütőtökünk, ez alatt az idő alatt megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet és egy kis mézet. Beletesszük a felkockázott almát, sárgarépát adunk hozzá, vizet vagy a húsleves alaplevét, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak az almák és a répák. Miután megpuhultak, hozzáadjuk a sütőtök húsát, és turmixgépben vagy egy botmixer segítségével pürésítjük.

Ízesítés

Innentől kezdve kétféleképpen ízesíthetjük: narancslével, szerecsendióval, sóval, borssal, és lágyíthatjuk tejjel vagy tejszínnel. A másik változatban használjunk egy kis csilipaprikát, reszelt gyömbért és póréhagymát, és ezt a változatot is lágyíthatjuk tejjel.

Végül mindkét esetben pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk.

Sütőtökös ivólé

Hozzávalók

  • 1 db sütőtök
  • 4 db alma
  • 3 db sárgarépa
  • citrom
  • narancs
  • méz
  • szerecsendió, fahéj
  • friss gyömbér

Elkészítés

Megmossuk, meghámozzuk a sütőtököt, sárgarépát és az almákat, majd felengedjük vízzel. Egészen addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Utána turmixgépben vagy botmixerrel összeturmixoljuk. Utána egy szűrő segítségével átszűrjük, a leszűrt levet visszatesszük a fazékba, és hozzáadunk egy liter vizet. Ezután reszelünk bele friss gyömbért, a narancs és citrom levét is beletesszük. Jöhet a szerecsendió, a fahéj és 2-3 evőkanál méz (de ha édesebben szeretjük, akkor tegyünk bele bátran többet). Felforraljuk, a habját leszedjük, és miután kihűlt, áttöltjük üvegekbe. Nincs az a bolti ivólé, ami ennél finomabb és egészségesebb lenne!

Kókuszos sütőtökgolyó

Hozzávalók

  • 1 db sütőtök
  • 30 dkg darált keksz
  • fahéj
  • méz
  • rum

Elkészítés

A tököt a szokásos módon felkockázzuk, megsütjük. Ahogy megsültek a kis sütőtökkockák, vékonyan levágjuk a széleit. A tököt beletesszük egy tálba, villával jó alaposan összetörjük, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat, a rumot. Ha nem elég édes számunkra, akkor vagy tegyünk hozzá még mézet, vagy adjunk hozzá 2-3 evőkanál cukrot. Ezután hozzáadjuk a darált kekszet, összegyúrjuk a masszát, és kis golyókat formálunk belőle, amiket meghempergetünk a kókuszreszelékben.