A körte egyébként remek élelmirost forrás, és mint ilyen, kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Fogyasztásával megelőzhetjük a bélrenyheséggel, székrekedéssel járó panaszokat, és csökkenthetjük a vérkoleszterinszintet is. Magas a pektin tartalma gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását. Ideális C-vitamin és réz forrásnak is minősül, egy körte bevitelével a napi C-vitamin szükségletünk egy tizedét fedezzük.

Fotó: Unsplash/Sergey Zolkin
Az illatos, zamatos körte méregtelenítésre és az életerő fokozására is kiváló gyümölcsforrás, s mivel ősszel van itt a szezonja, hoztunk néhány receptet segítségül, hogy fogyasszuk bátran.
Körtés muffin
Hozzávalók:
3 db körte
3 db tojás
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
só
5 ek olaj
25 dkg félzsíros joghurt
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
A tojást a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval összekeverjük, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntjük az olajat és a joghurtot. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a tésztához, és belekeverjük az előzetesen apróra vágott körtét. A muffin formába papírt teszünk, majd belekanalazzuk a masszát. 150 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük.
Sertésszelet sült sajtos körtével
Hozzávalók:
60 dkg sertésszűz
só
bors
25 dkg sütőtök
4 ek olívaolaj
őrölt rozmaring
40 dkg tejföl
2 db körte
10 dkg reszelt juhsajt
A felszeletelt és kiklopfolt húst sózzuk, borsozzuk. Meghámozzuk a sütőtököt, rostos-magos részét kivájva apró darabokra vágjuk. A felforrósított olívaolajon megpirítjuk a húst, majd hozzáadjuk a sütőtököt, és pirítjuk így is néhány percig. Megsózzuk a tököt, meghintjük egy kevés rozmaringgal. Hozzáadjuk a tejfölt, és lefedve, az edényt rázogatva, pároljuk-sütjük puhára az egészet. A húst és a sütőtököt tűzálló tálba tesszük, elrendezzük rajtuk a szeletekre vágott körtét és megszórjuk az egészet a reszelt sajttal, majd forró grill alatt pirítjuk, míg a sajt ráolvad, és kissé megpirul.
Körtekrémleves
Hozzávalók:
4 db körte
4 ek méz
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
1 citrom leve és reszelt héja
1 mk gyömbér
1 tk fahéj
4 db szegfűszeg
2 dl tejszín
víz
A felkockázott körtékre csepegtessünk citromlevet. A mézet óvatosan kezdjük el karamellizálni, majd adjuk hozzá a feldarabolt körték felét, keverjük össze, és annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint fűszerezzük meg, reszeljük rá a citrom héjat, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is. Ezután kb. 10-15 percig főzzük, vegyük le a tűzről és pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel. A pudingport a tejszínnel együtt keverjük simára, és állandó keverés mellett öntsük a levesbe, majd tegyük bele a maradék feldarabolt körtét, és főzzük pár percig.