Konyha

Különleges túrógombócrecept meggyel és tejfölhabbal

A házi túrógombócnak nincs párja a világon, a hozzá elkészített meggyragu pedig megbolondítja az ételkölteményt.

Elkészítés:
Gombóc:
Az áttört túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, kristálycukrot és a tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
Verjük ne túl kemény habbá a tojásfehérjét, majd keverjük hozzá a túrós keverékünkhöz.
Ha elkészült a túrós alaptészta, fóliázzuk le, a fóliát nyomkodjuk bele a tésztába, hogy ne bőrösödjön! Tegyük hűtőbe legkevesebb 4 órára, de jó ha egy éjszakára!
Másnap forraljunk egy nagy fazék vizet, ízesítsük sóval és cukorral. Két kanál segítségével szaggassuk egyformára tésztát és rendezgessük sorba egy tányéron. Majd kézzel kigombócozzuk, lisztbe hempergetjük és az éppen gyöngyöző vízbe tesszük a gombócokat. Nagyjából 4-5 cm-es gombócok az ideálisak!
Ha az összes gombóc feljött a víz tetejére, kapcsoljuk le a tüzet, fedjük le a fazekat és hagyjuk pihenni a vízben 20-30 percet, míg a belsejük is teljesen átpuhul.
Ez idő alatt vajban megpirítjuk a pankómorzsát, a végén adunk hozzá egy kis kristálycukrot, ami extra roppanósságot fog adni a morzsának. Az idő elteltével a morzsába szedjük a gombócokat, belehempergetjük, azonnal tálaljuk a meggyel és a tejfölhabbal.

Fotó: MTVA/Főmenü

Meggyragu:
A hideg edénybe beletesszük a cukrot, majd a mézet és együtt karamellizáljuk. A karamellizálást megállítjuk egy kevés vörösborral és a meggy levével. Ha elolvadt a karamell, hozzáadjuk a meggyet és pár perc alatt raguvá forraljuk. A végén egy kevés keményítőt kikeverünk vízzel és rásűrítünk.

Tejfölhab:
A hozzávalókat összekeverjük és kézi turmixszal kikeverjük, majd finom szűrőn leszűrjük. Habszifonba töltjük, rácsavarunk egy patront és hűtőbe állítjuk tálalásig.

Hozzávalók:
Túró, szűrőn áttörve 1 kg
Búzadara 3 ek
Kristálycukor 2 ek + a főzéshez
Tojássárgája 3 db
Tojásfehérje 3 db
Pankómorzsa 150 g
Vaj 60 g
Kristálycukor 5-6 ek
Liszt 3-4 marék
Tejföl ízlés szerint
Porcukor ízlés szerint

Meggyragu:
meggy
Kristálycukor 5-6 ek
Vörösbor kb. 1 dl
méz

Tejfölhab:
Tej 2 dl
Tejszín 2.5 dl
Kristálycukor 130 g
Tejföl 140 g
Vanília kikapart magja 1 db
Limelé 25 g
Citromlé 50 g

További adásokért és a receptvideókért látogassanak el a Médiaklikk/Főmenü oldalra!