Konyha

Az ősz sütőtökös édességei

Az ősz most már szinte teljesen összeolvad a sütőtökkel, hiszen Amerika után mi is egyre jobban megbarátkozunk a gondolattal, hogy a sütőtököt bizony rengeteg mindenre fel lehet használni, és egyáltalán nem csak főételekre kell gondolni. Ha azt mondjuk, hogy sajttorta vagy muffin, akkor valószínűleg nem jutna eszünkbe – vagy legalábbis nem rögtön –, hogy isteni finom végeredményt kapunk, ha fő alapanyaguknak a sütőtököt választjuk. Mi ezt most megcáfoljuk!

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Sütőtökös sajttorta

Hozzávalók:

A tésztához

  • 2 bögre darált Graham vagy zabkeksz
  • 5 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
    A sajtkrémhez:
  • 1 bögre krémsajt
  • 2 bögre sütőtök pürésítve
  • negyed bögre tejszín
  • 4 tojás
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés:

Először is a sütőt melegítsük elő 165 fokra, egy kapcsos tortaformát pedig vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan.

A cukrot, a fahéjat és az olvasztott vajat keverjük hozzá a darált kekszhez, a kapott masszát pedig egyenletesen simítsuk a tortaformába. Ezt tegyük a sütőbe, hiszen ez lesz a sajttortaalapunk, és 20–25 perc alatt süssük aranybarnára.

Most már elkezdhetjük csinálni a sajtkrémet. Először is a sütőtököt pucoljuk meg, vágjuk kockára, és kevés vízben 10–15 perc alatt pároljuk puhára. Amikor kihűlt, robotgéppel pürésítsük. Ugyanígy robotgép segítségével a sajtkrémet habosítsuk fel a cukorral. Ehhez adjuk hozzá a tejszínt, aztán a sütőtökpürét, majd keverjük az egészet krémesre. Ehhez keverjük egyesével a tojásokat, majd a vaníliaaromát és a fűszerkeveréket. A kapott sütőtökös sajtkrémet öntsük a kihűlt tésztára. Helyezzünk a sütőbe egy forró vízzel teli edényt lehetőleg a sütőrács alá. A sütőrácsra pedig, a vizes edény fölé, tegyük be a tortaformát és süssük egy óra 45 percen keresztül. Ha letelt a sütési idő, akkor kapcsoljuk ki a sütőt, de az ajtaját csak résnyire nyissuk ki és hagyjuk, hogy kihűljön a sütemény. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóporral.

Fotó: Unsplash/ Holly Stratton

Sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg sütőtök
  • 15 dkg barnacukor
  • 2 darab tojás
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 15 dkg liszt
  • 8 cl olívaolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Hámozzuk meg és magozzuk ki a tököt, majd vágjuk kis darabokra és süssük meg 200 fokon. Ezután nincs más dolgunk, mint pürésíteni, és hagyni kihűlni. Egy tálban keverjük össze a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét, egy másik edényben pedig keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. Ezt az egészet forgassuk a sütőtökös keverékhez, és dolgozzuk a masszát simára. A tésztát oszlassuk el a muffinformákban, de arra ügyeljünk, hogy csak háromnegyedik töltsük meg, mivel a muffinok sülés közben meg fognak emelkedni. Előmelegített sütőben, 190 fokon süssük meg 20 perc alatt. Ha készen van, akkor várjuk meg, amíg kicsit kihűl a süti, és csak utána szedjük ki a formából. Cukorral megszórva kínálhatjuk.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Tökkrémes pitetorta

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 darab tojás
  • fél teáskanál sütőpor
  • 25 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 55 dkg hokkaidótök
  • olaj
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 darab citrom
  • 15 dkg tejföl
  • fél cl tejszín
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

Először is a vajat a cukrokkal és a sóval próbáljuk minél gyorsabban összedolgozni. Ezután adjuk hozzá a tojást és a sütőporral elkevert lisztet, majd gyúrjuk simára és folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább két órán keresztül. A hideg tésztát 5 mm vastagra nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy kerek sütőformát. Terítsük le sütőpapírral, nehezéknek pedig szórjunk rá száraz borsót, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük meg 8 perc alatt. Vágjuk félbe a megmosott hokkaidótököt, és vájjuk ki a magos részét kanállal. A tök húsából körülbelül 45 dkg-ot kockázzunk apróra, 10 dkg-ot pedig vékony cikkekre vágjunk. Serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat, majd dobjuk rá a felkockázott tököt és közepes tűzön kevergessük kb. 10 percig. Ezután szórjuk meg vajforgácsokkal és cukorral, majd karamellizáljuk. Ehhez adjuk hozzá a citrom feléből kifacsart levet, és rövid idő alatt főzzük el. A kapott masszát tegyük egy tálba, botmixerrel pürésítsük és kb. 30 percig hagyjuk hűlni. Eközben a tejfölt keverjük ki a tejszínnel, a tojásokkal és a cukrokkal, valamint a citrom másik feléből kifacsart lével. Forgassuk össze a kihűlt tökpürével, simítsuk az elősütött tésztalapra és rakjuk ki a felszeletelt tökkel. Végül a 175 fokos sütőben süssük készre a tortát kb. 35 perc alatt.