
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók:
A tésztához
- 2 bögre darált Graham vagy zabkeksz
- 5 evőkanál olvasztott vaj
- 1 evőkanál őrölt fahéj
A sajtkrémhez: - 1 bögre krémsajt
- 2 bögre sütőtök pürésítve
- negyed bögre tejszín
- 4 tojás
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
Először is a sütőt melegítsük elő 165 fokra, egy kapcsos tortaformát pedig vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan.
A cukrot, a fahéjat és az olvasztott vajat keverjük hozzá a darált kekszhez, a kapott masszát pedig egyenletesen simítsuk a tortaformába. Ezt tegyük a sütőbe, hiszen ez lesz a sajttortaalapunk, és 20–25 perc alatt süssük aranybarnára.
Most már elkezdhetjük csinálni a sajtkrémet. Először is a sütőtököt pucoljuk meg, vágjuk kockára, és kevés vízben 10–15 perc alatt pároljuk puhára. Amikor kihűlt, robotgéppel pürésítsük. Ugyanígy robotgép segítségével a sajtkrémet habosítsuk fel a cukorral. Ehhez adjuk hozzá a tejszínt, aztán a sütőtökpürét, majd keverjük az egészet krémesre. Ehhez keverjük egyesével a tojásokat, majd a vaníliaaromát és a fűszerkeveréket. A kapott sütőtökös sajtkrémet öntsük a kihűlt tésztára. Helyezzünk a sütőbe egy forró vízzel teli edényt lehetőleg a sütőrács alá. A sütőrácsra pedig, a vizes edény fölé, tegyük be a tortaformát és süssük egy óra 45 percen keresztül. Ha letelt a sütési idő, akkor kapcsoljuk ki a sütőt, de az ajtaját csak résnyire nyissuk ki és hagyjuk, hogy kihűljön a sütemény. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóporral.

Fotó: Unsplash/ Holly Stratton
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 25 dkg sütőtök
- 15 dkg barnacukor
- 2 darab tojás
- 1 kávéskanál fahéj
- 15 dkg liszt
- 8 cl olívaolaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Hámozzuk meg és magozzuk ki a tököt, majd vágjuk kis darabokra és süssük meg 200 fokon. Ezután nincs más dolgunk, mint pürésíteni, és hagyni kihűlni. Egy tálban keverjük össze a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét, egy másik edényben pedig keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. Ezt az egészet forgassuk a sütőtökös keverékhez, és dolgozzuk a masszát simára. A tésztát oszlassuk el a muffinformákban, de arra ügyeljünk, hogy csak háromnegyedik töltsük meg, mivel a muffinok sülés közben meg fognak emelkedni. Előmelegített sütőben, 190 fokon süssük meg 20 perc alatt. Ha készen van, akkor várjuk meg, amíg kicsit kihűl a süti, és csak utána szedjük ki a formából. Cukorral megszórva kínálhatjuk.

Fotó: Kerepeczki Anna
Tökkrémes pitetorta
Hozzávalók:
- 12,5 dkg hideg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- fél teáskanál sütőpor
- 25 dkg liszt
A töltelékhez:
- 55 dkg hokkaidótök
- olaj
- 3 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 darab citrom
- 15 dkg tejföl
- fél cl tejszín
- 2 db tojás
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
Először is a vajat a cukrokkal és a sóval próbáljuk minél gyorsabban összedolgozni. Ezután adjuk hozzá a tojást és a sütőporral elkevert lisztet, majd gyúrjuk simára és folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább két órán keresztül. A hideg tésztát 5 mm vastagra nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy kerek sütőformát. Terítsük le sütőpapírral, nehezéknek pedig szórjunk rá száraz borsót, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük meg 8 perc alatt. Vágjuk félbe a megmosott hokkaidótököt, és vájjuk ki a magos részét kanállal. A tök húsából körülbelül 45 dkg-ot kockázzunk apróra, 10 dkg-ot pedig vékony cikkekre vágjunk. Serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat, majd dobjuk rá a felkockázott tököt és közepes tűzön kevergessük kb. 10 percig. Ezután szórjuk meg vajforgácsokkal és cukorral, majd karamellizáljuk. Ehhez adjuk hozzá a citrom feléből kifacsart levet, és rövid idő alatt főzzük el. A kapott masszát tegyük egy tálba, botmixerrel pürésítsük és kb. 30 percig hagyjuk hűlni. Eközben a tejfölt keverjük ki a tejszínnel, a tojásokkal és a cukrokkal, valamint a citrom másik feléből kifacsart lével. Forgassuk össze a kihűlt tökpürével, simítsuk az elősütött tésztalapra és rakjuk ki a felszeletelt tökkel. Végül a 175 fokos sütőben süssük készre a tortát kb. 35 perc alatt.