Spenótos-pestós tészta dióval
Pillanatok alatt elkészül, és egy szelet grillezett hallal vagy más fehér hússal, de akár önmagában is nagyon finom.
Hozzávalók:
két, két és fél marék spenót
fél marék petrezselyem
fél marék dió
negyed marék őrölt parmezán vagy pecorino
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
csipet só
őrölt fehér bors
A spenótot megmossuk, és megszárítjuk, hogy ne kerüljön fölösleges víz a pestóba, majd a szárait eltávolítjuk. Ugyanígy leitatjuk a vizet a megmosott petrezselyemről is. Ezután minden hozzávalót egy aprítóba teszünk, és krémesre pürésítjük. Lehetőleg extraszűz, salátákhoz való olívaolajat használjunk hozzá, ne a sütéshez ajánlott olajpogácsás fajtát. Fokhagymából a magyar fajtából három közepes, a spanyol fajtából két gerezd is elég, annak markáns íze miatt!
Ha a pesto kész, semmi más dolgunk nincs, mint főzni néhány adag tésztát, összekeverni a fűszerszósszal, majd megszórni a tetejét ugyanazzal a típusú őrölt sajttal és fejenként egy marék pirított dióval.

(Fotó: illusztráció pexels.com)
Diós „húsgolyók” málnaszósszal
Kicsit hasonlítanak a svéd húsgolyókhoz, de az elkészítésük sokkal egyszerűbb.
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
15-20 dkg gomba
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
10 dkg dió
1 evőkanál apróra vágott friss zsálya
1 teáskanál friss kakukkfű
1 evőkanál szójaszósz
1 tojás
1 evőkanál reszelt parmezán
A szószhoz:
1 csésze fagyasztott málna
1 teáskanál méz vagy juharszirup
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megtisztított gombát aprítsuk fel, és serpenyőben az olívaolajjal, a hagymával és a fokhagymával pirítsuk össze. Eközben aprítóban őröljük meg a diót is, majd minden hozzávalóval együtt keverjük a gombás-hagymás elegyhez. Amikor kissé kihűlt, kézzel vagy két kiskanál segítségével formáljunk golyókat vagy kupacokat egy sütőlapra, és süssük őket pirulásig. Eközben a málnát egy botmixer segítségével pürésítsük a mézzel vagy juharsziruppal. Amikor a gombagolyók megsültek, tálaláskor tegyünk melléjük egy-egy evőkanál málnaszószt.

(Fotó: illusztráció pexels.com
Párolt karfiol dióval
A karfiol reneszánszát éli, egyre több diétás receptben fedezhető fel újra, nem véletlenül. Alacsony kalóriatartalma, önmagában viszonylag enyhe íze és változatos elkészítési módjai miatt a legkülönfélébb receptekbe kerülhet – akár a rizs helyettesítőjeként is. Az aprított, hirtelen párolt karfiolt legtöbbször rizs helyett teszik az ételekbe, de a rózsánként párolt változat is sok recept alapja. A karfiolhoz remekül passzol a dió és a friss zöldfűszerek, így ízletes köretként funkcionálhat bármilyen fűszeresebb húsétel mellé. De néhány kanál paradicsomos vagy tejszínes szósszal megspékelve akár önmagában is könnyű vacsora válik belőle. Mindenképpen érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert most a téli hónapokban nehéz változatos zöldköreteket kitalálni, a karfiol pedig az ára és a könnyű hozzáférhetősége miatt is vonzó választás lehet.