Konyha

Egy tál lencse és utolér a szerencse

Köztudott, hogy az új év első napján érdemes lencsét enni, hogy bőségben gazdag legyen a következő évünk. Érdemes tehát erre készülni lencsés ételekkel. Íme néhány egyszerűen és gyorsan elkészíthető recept az év utolsó napjára.

Közkedvelt étel az új év első napján a lencse – általában főzelék formájában fogyasztjuk, pedig például leves és saláta is készülhet belőle. Mielőtt nekifogunk a szilveszteri ételek elkészítésének, fontos, hogy alaposan átgondoljuk a menüt. A lencse gazdagságot hozhat az életünkbe, ahogyan más hasonló szemes, illetve sok apró szemből álló étel, amik ugyancsak a pénzt és a gazdaságot vonzzák. Ilyen például a sárgaborsó és a mák is, vagyis ha unjuk a lencsét, készíthetünk például mákos gubát is vaníliasodóval a maradék bejgliből.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Az sem mindegy, hogy milyen feltétet készítünk mellé. Főzhetünk, süthetünk virslit – sertéshúsból! A disznó ugyanis kitúrja a szerencsét. Nem szabad szárnyast enni ilyenkor, mert például a csirke kikaparja, elkaparja a szerencsét. A gazdagságot a rétessel lehet tovább nyújatni (különösen, ha mákos!).

Az egészségünknek is jót tehetünk vele

A lencse étrendi hatása jobb a borsóénál és a babénál is a szakemberek szerint. Könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok lizint tartalmaz. Szénhidrát-, továbbá B1- és B2-vitamin-tartalma is jelentős – olvasható a Wikipédián.

Lencsefőzelék rántás nélkül

Hozzávalók

  • 1 csomag lencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • 4-5 db babérlevél
  • 1 ek. tejföl
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

A lencsét egy nagy tálba öntsük ki, adjuk hozzá a babérlevelet, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk ázni néhány órán keresztül, hogy a szemek megpuhuljanak, így lerövidíthetjük a főzés idejét.

A vöröshagymát vágjuk fel apró darabokra, és dinszteljük meg. Húzzuk félre a tűzről, és keverjük el a füstölt pirospaprikával. Öntsük rá a lencsét a vízzel és a babérlevéllel, és főzzük addig, amíg a szemek valóban meg nem puhulnak. Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, de ne bőségesen. Éppen csak lepje el a lencsét, később pedig nem baj, ha elpárolog vagy felszívódik a víz nagy része.

Ha megpuhult a lencse, húzzuk le a tűzről, és kézi mixerrel pürésítsük egy kicsit a lencseszemeket – elég néhány mozdulat, hogy egy kicsit sűrítsünk a főzeléken, de ne pürésítsük az egészet. Végül tegyük vissza a tűzre, főzzük még néhány percig. Keverjük hozzá a tejfölt. A főzeléket fasírttal vagy virslivel tálaljuk.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Lencseleves hús nélkül (vagy hússal)

Hozzávalók

  • 1/2 csomag lencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 tk. füstölt pirospaprika
  • 4-5 babérlevél
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1 db erős paprika
  • 1 ek. ecet
  • (füstölt) só és bors ízlés szerint
  • tejföl az ízesítéshez

Elkészítés

A lencsét ebben az esetben is érdemes beáztatni néhány órával a főzés előtt a babérlevelekkel együtt. A vöröshagymát vágjuk apróra, és dinszteljük meg egy kevés olajon. Húzzuk félre a tűzről, és keverjük el a füstölt pirospaprikával. A tűzre visszatéve öntsük fel a hagymát a beáztatott lencsével, és adjunk hozzá még annyi vizet, amennyi levest főzni szeretnénk. Tegyük bele a felkockázott sárga- és fehérrépát, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor elkezd forrni, tegyük bele a felkockázott paradicsomot és az erős paprikából néhány karikát (ha szeretjük a csípős ízeket).

Ha minden megpuhult, főzzük még néhány percig. A levest tálalás előtt ecettel és tejföllel ízesíthetjük.