Konyha

Farkassügér „salt in bocca” vele sült zöldségekkel és puliszkával

Egy könnyű mediterrán étel az olasz ízek kedvelőinek.

Forrás: MTVA/Főmenü

Hozzávalók:

Farkassügér:
Farkassügér 4 db 200-300 g-os
Pármai sonka 1 vékony szelet\fő
Zsálya és\vagy bazsalikom 2-3 levél\fő
Olívaolaj 2-3 ek

Zöldség:
Cukorborsó 2 kisebb marék
Koktél paradicsom 12 szem
Sárgarépa, vékony hasábra vágva 1 szál
Cukkini, vékony hasábra vágva 1 szál
Baby paraj 2 nagy marék
Póréhagyma, vastag karikákra vágva 1/2 szál
Petrezselyem, aprítva 1 csokor
Vaj 1 ek
Citrom, leve pár csepp
Só 1-2 csipet
Kristálycukor 1 csipet
Vaj 2 ek
Olívaolaj 1-2 ek

Puliszka:
Kukoricadara 70 g
Tej 500 g
Csemege kukorica konzerv 1 doboz
Csemege kukorica konzerv leve 1 dl kb.
Vaj 100 g
Reszelt, szárított parmezán 50 g
Kakukkfű, aprítva 1 ek
Fokhagyma 2 gerezd
Só, Frissen őröl feketebors ízlés szerint

Elkészítés:

Puliszka:
A melegedő tejet összekeverjük a pürésített kukoricakonzervvel és egy konzerv levével, majd felforraljuk. Ízesítsük aprított fokhagymával, kakukkfűvel, sóval, borssal, majd hozzáadjuk a vajat. Ha a vaj is elolvadt, hozzáadjuk a kukoricadarát és pöszögve sűrítjük, míg nem túl sűrű krémmé alakul. Lehúzzuk a tűzről és a legvégén adjuk hozzá a parmezánt. Hagyjuk hűlni.
Adagonként osztjuk el kisméretű porcelán tálkákba, kb. 1 ujjnyi vastagon. Majd erre rakjuk a zöldséget és a halat is.

Zöldség:
Egy serpenyőben kevés olívaolajon a sárgarépát és a póréhagymát előpirítjuk. Mikor még ress a sárgarépa és a póré, hozzáadjuk a cukkínit, majd tovább pirítjuk. Ha kész a cukkíni is, egy korty vizet löttyintünk rá, ízesítjük sóval, cukorral és egy kis borssal, majd jöhet rá egy kanálka vaj és a cukorborsó. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a parajt, a petrezselymet és a koktélparadicsomot. Pár csepp citromlével ízesítjük. Szépen eloszlatjuk a kihűlt puliszka tetején.

Farkassügér:
A halat pillangóbontásban kifilézzük: a fejet és a gerincet távolítsuk el, de úgy, hogy a hal farka egybetartsa a kétoldali filét.
A filék belsejéből a szálkákat kicsipkedjük, levágjuk a hasaalját. A filét enyhén sózzuk és a pármai sonkát, valamint a bazsalikom és\vagy zsálya leveleket ráterítjük a belső filékre, majd összeborítjuk, miközben a farka egyben tartja a két filét. Betesszük a hűtőbe felhasználásig.

Forró serpenyőben kezdjük pirítani az enyhén sózott halat egy kevés olívaolajon. Ügyeljünk rá, hogy a bőre ne tapadjon le, és lehetőség szerint ropogós legyen! Oldalanként 1-1 percig pirítjuk, míg a hal bőre megpirul, de még nem sül át teljesen.

A langyos zöldség tetejére (aminek az alján van a puliszka ugyebár) rakjuk a halat, és forró, 200 fokos sütőben fejezzük be. Elég pár perc, mikor a halhús láthatóan fehéres-üveges!