Konyha

Szilvalekváros-diós hájas

Egy finom házias édesség, amit még a nagymamáink és megirigyelnének.

Forrás: MTVA/Főmenü

Hozzávalók:
Tészta:
Liszt 300 g
Sertészsír 1 ek
Langyos víz 1-1.5 dl
Kristálycukor 1 ek
Élesztő, friss 15 g
Só 2 csipet

Háj:
Sertés testháj, tisztítva, 3-szor darálva! 500 g
Liszt 200 g
Ecet 1 ek
Só 2 csipet

Töltelék:
Tojás, egész 1 db
Dió, durvára vágva 1 nagy marék
Kristálycukor fél marék
Szilvalekvár, házi, nagyon öreg, sűrű 1 kisebb üveg
Porcukor tálaláshoz

Elkészítés:
A szobahőmérsékletű hájba elkeverjük a lisztet, a sót és kevés ecetet. Összekeverjük, kenhető állagú krémet kapunk. Hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.

A liszt közepébe egy krátert képzünk, beleöntjük a langyos vizet, kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Villával tejföl sűrűségű masszát keverünk, betakarjuk a kupac széléről liszttel és hagyjuk felfutni az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadunk egy kanálnyi zsírt és lágy, selymes tésztát gyúrunk. Letakarva hagyjuk pihenni 30 percig.

A tésztát a pihenője után nyújtsuk ki téglalap alakúra. A téglalap kétharmad részét kenjük meg a háj egyharmadával, hajtsuk rá a tészta egyharmadát, majd hajtsuk rá a hájas részt. Így háromba hajtottuk a tésztát. Takarjuk le és tegyük hűtőbe 30 percre.

Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. A harmadik hajtás után viszont egy éjszakát pihentessük a tésztát és másnap dolgozzunk vele. Fagyaszthatjuk is, nagyon jót tesz neki.

Másnap nyújtsuk a tésztát körülbelül 3 milliméter vastagságúra és vágjunk belőle 8 centis négyzeteket.

A közepébe gazadagon tegyünk szinte vágható, igen sűrű szilvalekvárt, a négyzetek szélét kenjük meg egy kis vízzel és hajtsuk rá a tésztát a lekvárra. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, és durva dióba vagy dió és cukor keverékébe hempergessük meg.

Sütőpapírral letakart tepsibe rakjuk a töltött hájast és 170 fokos sütőben sütjük aranysárgára kb. 35-40 perc alatt. Langyosan meghintjük aprított dióval, porcukorral és így kínáljuk.